Open Monumentendag Amsterdam

De kunstroute van Open Monumentendag Amsterdam

3 min read

Op 8 en 9 september is het weer tijd om de mooie historische panden te bekijken tijdens Open Monumentendag Amsterdam. Het jaarlijkse gratis evenement heeft dit jaar als thema ‘Typisch Amsterdam’. Daar willen wij natuurlijk alles over weten, zien, en beleven, daarom selecteerde ik speciaal voor jullie de culturele parels die je niet wilt missen.

1. Op zoek naar de ware Jacob

De Jordanese schilder Jacob de Wit is voornamelijk bekend vanwege zijn religieuze schilderijen in monumentale stadspaleizen, buitenplaatsen en kerken door heel Europa. Grappig feitje: zijn schilderijen lijken op het eerste oog soms op echte beeldhouwwerken, waardoor ze de bijnaam ‘Witjes’ kregen. Vanwege Jacobs populariteit zijn er door de eeuwen heen ook veel neppe schilderijen verschenen. Kun jij ontdekken welke wel echt zijn?

Open Monumentendag Amsterdam

> Huis Bartolotti, Herengracht 170, open op za en zo van 10:00-17:00 uur
De Hamburgse Guillielmo Bartolotti – Willem van den Heuvel – kreeg dit voormalige bankiers- en handelshuis ooit als erfstuk van zijn tante en diens adellijke en Italiaanse echtgenoot. Vervolgens werd hij één van de rijkste Amsterdamse mannen. Vergeet vooral niet om het prachtig beschilderde plafond te bekijken.

> Huis de Vicq, Herengracht 476, open op za en zo 10:00-17:00 uur
De oorspronkelijke eigenaar van Huis de Vicq was Francois de Vicq. In 1729, bijna zestig jaar later, werd Dirk van Lennep de trotse bewoner. Zo ontstond de sierlijke voorgevel met daarop beelden van Mercurius, Venus en een adelaar. Later gaf Dirk aan Jacob de Wit de opdracht om het plafond te beschilderen. Deze klus werd halverwege afgeblazen vanwege financiële problemen. Gelukkig kun je toch het hemelsblauwe plafond bewonderen met daarop o.a. een engel. Pak ook gelijk je kans om eens in een megagrote tuin rond te wandelen.

> De Bazel, Vijzelstraat 32, open op za en zo 10:00-17:00 uur
Stap ook even over de drempel van het voormalig hoofdkantoor van de Nederlandse Handelsmaatschappij. Daar vind je namelijk een sierlijke zaal uit de 18e eeuw met Italiaanse landschapsschilderingen waar je u tegen zegt.

> Huis De Pinto, Sint Antoniebreestraat 69, open op za van 10:00-17:00 uur en zo van 13:00-17:00 uur
In het witte gebouw zijn regelmatig lezingen, tentoonstellingen en muziekoptredens. Ook nu kijk je je ogen uit in het pand dat vermoedelijk ontworpen is door architect Elias Bouwman, die ook de Israëlische synagoge ontwierp.

> Koninklijk Paleis Amsterdam, Dam, open op zondag van 10:00-17:00 uur
Stiekem verlangt iedereen wel naar een bezoek aan het paleis. In 1737 schilderde Jacob de Wit het bijbelse verhaal van Mozes en de 70 oudsten. Het schijnt dat hij zo trots was op de opdracht van het doek, van vijf bij dertien meter in de voormalige Vroedschapszaal, dat hij zichzelf in de menigte erbij verfde.

2. Expositie Europa in de Petruskerk

Mooi: dit weekend zie je in de Petruskerk dat kunst grensoverschrijdend is en het Europa belichaamt zonder grenzen. Een expositie met werk van verschillende Europese kunstenaars, die zich niet laten beperken door taal en landgrenzen.

De Petruskerk, Spaarndammerdijk 681, open op za en zo 10:00-17:00 uur

Open Monumentendag Amsterdam

3. Duitse filmposters bewonderen

Bondsrepubliek Duitsland wilde taal en cultuur op de kaart te zetten. Dat lukte, wereldwijd zijn er 159 Goethe-instituten. Het 19e eeuwse interieur, inclusief houden kandelaar, is nog grotendeels intact. En dan zijn er ook nog eens waanzinnige ontwerpen van diverse Duitse filmposters te zien. Do we need to say more?
Goethe-Institut, Herengracht 470, open op za en zo 10:00-17:00 uur

4. Kunst kijken bij het Burgerweeshuis

Ontwerper Van Eyck moest niets weten van de architectuur in de jaren vijftig met haar identieke woningen en fabrieken. Dus pakte hij het anders aan. Op speelse wijze ontstond zijn onderdak voor weesjongens, bestaand uit paviljoens, lichtkoepels en patio’s. Vanuit de buitenkant is het gebouw al een bezoekje waard. Na het zien van de binnenkant, met een grote kunstcollectie met werk van onder meer beeldhouwer André Volten en de tentoonstelling Maison d’Artiste o.a. van Theo van Doesburg (bekend van de kleurenvlakken), wil je nog lang niet naar huis.

Burgerweeshuis, IJsbaanpad 1, open op za en zo 10:00-17:00 uur

5. Lekker rondneuzen in het pand van de beschilderingen

In de zaal van het achterhuis is een bijzonder interieur, namelijk dat met opzienbarende behangschilderingen van de Zweedse Antonie Elliger. Het gerucht gaat dat de drie personen op de gevel de eigenaar en zijn twee zoons moeten voorstellen, die uitzonderlijk grote neuzen hadden. Loop ook even langs de binnenplaats, daar prijkt het standbeeld van Diana, de godin van de jacht.

Huis met de Neuzen, Singel 116, open op za en zo 10:00-17:00 uur

Ook leuk: laat een foto van jezelf maken met een kunstwerk, in een hofje of een stijlvolle kamer, en wie weet heb je prijs… Kijk later op Facebook voor de winnaars. Dus op naar:
Huis van Marwijk Kooy Herengracht 474
Haarlemmermeerstation, Amstelveensweg 264
Van Brants-Rus Hofje, Nieuwe Keizersgracht 28-44

Kijk voor meer informatie op de website van Open Monumentendag Amsterdam.

Beeld: Open Monumentendag Amsterdam

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

1 thought on “De kunstroute van Open Monumentendag Amsterdam

Geef een reactie