Tatoeages

Jongeren vertellen over hun tatoeages van kunstwerken

5 min read

Het is een bekend fenomeen: namen van je voetbalclub of partner vereeuwigen op je lijf. Maar wist je dat het ook populair is om de naam van jouw favoriete kunstwerk te laten tatoeëren? Deze jongeren deden het!

Chloë Arkenbout (25) heeft in totaal vier tatoeages. De eerste – een ohm-teken achter haar oor – liet ze op haar achttiende zetten. In de jaren daarna volgden de kunsttattoos van Kandinsky.
“Toen ik aan het interrailen was met mijn beste vriendin en het schilderij ‘Thirty’ zag in Centre Pompidou, wist ik het direct: dit moest mijn volgende tattoo worden. Kandinsky is sowieso één van mijn favoriete kunstenaars. Ik hou ervan als kunst heel abstract, grafisch, sierlijk en minimalistisch is. Door Kandinsky’s aandoening: synesthesie, zag hij geluid in abstracte vormen. Hij probeerde om muziek te visualiseren in zijn schilderijen.”

Nadat Chloë terugkwam uit Parijs heeft ze direct een afspraak gemaakt bij de tattooshop van Henk Schiffmacher. Als verjaardagscadeau kreeg zij de tatoeage van haar ouders. “De grap is dat Henk een dag voor mij jarig bleek te zijn. De gast die mijn tattoo zou zetten, kwam niet opdagen. Henk moest naar de shop komen. Dat was speciaal, want hij tatoeëert eigenlijk helemaal geen consumenten meer. Hij was superbrak, maar ik heb daarover geen stress gehad. Als er iemand brak kan tatoeëren, is hij het wel en het is een goed verhaal.”

Een jaar later – op haar tweeëntwintigste – liet ze een ander gedeelte van het schilderij tatoeëren op haar enkel. Ze wilde eerst wat anders, maar vond de vorm toch te mooi om het erbij te laten zitten. Haar laatste tattoo: een schetstekening van Kandinsky, liet ze vorig jaar oktober op haar arm zetten. “Deze was wel betekenisvol. Ik vind niet dat alle tatoeages per se een persoonlijk verhaal nodig hebben. Ik vind ze gewoon esthetisch erg mooi en dat is voor mij genoeg. Ik ben sinds oktober fulltime zzp’er en nam ontslag bij mijn vaste baan omdat ik meer vrijheid wilde. Deze tattoo is het meest zichtbaar. Vroeger dacht ik altijd dat die plek niet zo handig was in verband met werk. Ik realiseerde me dat ik helemaal niet wil werken voor een werk- of opdrachtgever die per definitie afknapt op een tattoo en niet naar mijn kwaliteiten kijkt.”

Staan er meer tattoos op de planning? “Ja, zeker! Ik wil er graag eentje op mijn ribben. Ik twijfel er over of het weer een Kandinsky wordt… Een Dali-olifant is ook leuk!” Maar veel komen er niet meer bij. “Het moet mooi en rustig blijven. Misschien nog drie en dan is het wel klaar.”

Hoewel ze de adrenalinekick ‘fantastisch’ vindt, is het voor haar niet per definitie een aanbevelling. “Als je het wil doen, raad ik aan om geen impulsieve beslissing te nemen. Plaats bijvoorbeeld eerst het beeld dat je wil tatoëren als achtergrond op je telefoon om te kijken of je er geen genoeg van krijgt na een tijdje.”

Op het lijf van Fleur van Wingerden (23) prijken twee tatoeages: één stencilportret op haar rechterschouder, de ander staat op haar arm en bestaat uit de waterslangen van Gustav Klimt.

“Ik heb al heel lang een grote liefde voor Gustav Klimt. Ik ben groot fan. Ik spaar prints van zijn werken op ansichtkaarten en op canvas. In mijn huis hangen vier schilderijen van Klimt aan de muur. Ik vind de manier waarop hij vrouwen afbeeldt in gekke posities en de patronen met felle kleuren heel mooi. Zijn schilderijen maken me gewoon blij en ontroeren me. Bij sommige schilderijen van Klimt spat de liefde er vanaf. Mijn slaapkamerdeur hangt ook vol met ansichtkaarten en ik heb een paar boeken. Een tattoo leek me een logische vervolgstap. Volgens mij was ik eenentwintig, een jaar na mijn eerste tattoo.”

Hoe kwam je met Klimt in aanraking? “Ik ontdekte hem in de derde klas. Toen kregen we een tekenopdracht waarbij we het werk van een bekende schilder die we goed vonden na moesten maken. Ik heb Klimt dus gewoon uit mijn kunstgeschiedenisboek gekozen.”

Fleur krijgt nog wekelijks complimenten over haar tatoeage. “Iedereen vindt hem fantastisch. Zelfs mijn ouders die normaal gesproken niet van tattoos houden.” Wat is voor haar de betekenis van haar tatoeage? “De tattoo is gewoon gezet vanwege mijn liefde voor Klimt. Waterslangen is mijn favoriete schilderij van hem. Toevallig staat in het boek dat ik heb over Klimt ook dat waterslangen een groep vrouwen moet voorstellen die elkaar beminnen. Dat komt goed uit want ik val zelf ook op vrouwen, de tattoo past dus extra goed bij me!”

Wat staat er op haar to-do-list? “Waarschijnlijk wil ik nog wel iets van Klimt of Alfons Mucha. Die laatste ontdekte ik door kunstgeschiedenisles over de Jugendstil. Zijn organische vormen zijn vooral mooi. Verder heb ik wel meer tattoos gepland, maar dat zijn niet per se kunstwerken.”

Ferhat Kaplan (26) heeft maar liefst zes tatoeages, waarvan vier kunst-gerelateerd, omdat beeldende kunst zijn grootste passie is. Op zijn bovenarm siert het hoofd van Perseus, van Benvenuto Cellini, één van de beelden onder de Loggia dei Lanzi op het Piazza della Signoria in Florence. Boven zijn sleutelbeen prijkt een wolkje uit zijn eigen schilderijen, dat symbool staat voor de populaire persoon die altijd in eenzaamheid leeft. Net boven zijn ellenboog heeft hij een lijst getatoeëerd zonder kunstwerk, omdat de lijst een kunstwerk kan maken of breken. Dit is een metafoor voor vrienden, zij kunnen volgens Ferhat je leven maken of breken. Ten slotte heeft hij op zijn onderarm een portret van Françoise Gilot.

“De tattoo van Picasso op mijn onderarm heb ik ongeveer anderhalf jaar geleden laten zetten, omdat ik Picasso en zijn werk aanbid, maar ook omdat dit een schets is van één van zijn muzes. Ik doe veel inspiratie op uit mijn partners in het leven, dit is een soort tribute naar al mijn partners die mij een beetje hebben gevormd tot de persoon die ik vandaag ben.

Na een zware dag werken, liep ik naar binnen bij een tattooshop op de Kinkerstraat waar ik zonder afspraak kon plaatsnemen. Best spontaan dus en tot vandaag de dag heb ik er geen spijt even gehad Ik ben van mening dat kunst een verlichting is in het leven, wie heeft er nou spijt van kunst?”

Ben je dan ook een Picasso-fan? “Wanneer ik ergens een stuk van Picasso kan aanschouwen, ben ik daar! Ik ben wel is naar Parijs gereisd om een expositie bij te wonen waarin werken van Picasso voorkwamen. Ik aanbid zijn werk omdat ik me er erg thuis in voel, alle vormen, kleuren en emoties zijn zo gegrond. Wat ik in het bijzonder goed aan Picasso vind is zijn eigenwijze karakter!

Niet veel mensen zien mijn tatoeages, ze zijn vaak bedekt, maar mijn partner vind ze heel leuk!” Verlang je naar meer? “Ik weet niet precies welke en waar, meestal gebeurt dit spontaan. Maar mijn volgende tatoeage zal waarschijnlijk een detail zijn uit een stilleven van Matisse, omdat hij mij heel blij kan maken met zijn wilde vormpjes.”

Welke tatoeage staat nog op jouw wensenlijst?

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

1 thought on “Jongeren vertellen over hun tatoeages van kunstwerken

  1. Leuk om hier te lezen over de tattoos van verschillende mensen. Tattoos blijven natuurlijk erg persoonlijk en er zit meestal wel een verhaal achter. Ik vind portretten en tattoos die met kunst te maken hebben altijd erg mooi.

Geef een reactie