Museumnacht

De gouden tips voor Museumnacht 2017

3 min read

Museumnacht is bij uitstek het moment waarop jongeren kennis maken met musea. Op zaterdag 4 november is het weer zover, met meer dan driehonderd activiteiten door Amsterdam. Om te voorkomen dat jullie door de bomen het bos niet meer zien, tip ik de tofste uitjes!

1. Op boevenpad
Sinds juni is de voormalige Bijlmerbajes het Tijdelijk Museum. Laat je rondleiden door jonge Amsterdammers en nieuwkomers, waarvoor het museum tevens een ontmoetingsplek is. Bekijk de hammam (voorheen oude cellen) van Teun Castelein, het thee-landschap van Mayra Sérgio en laat je even opsluiten in een cel. En de klassieke mugshot kan natuurlijk niet ontbreken.

Adres: Tijdelijk Museum, H.J.E. Wenckebachweg 48 (ingang zuidzijde bij broedplaats Lola Lik)
Open: 19:00-00:00 uur.

2. Keith Haring vs. Blikopeners
Keith Haring is één van de bekendste graffitikunstenaars, daarom besteedt het Stedelijk Museum daar deze Museumnacht veel aandacht aan. Maak met behulp van graffiti-artiest Mick La Rock je eigen kunst op muziek uit de jaren tachtig. De jonge Blikopeners nemen je mee langs onder andere het legendarische doek van Keith Haring, dat na dertig jaar weer terug is. Waar ze je verder heen brengen is een verrassing, maar leuk wordt het zeker.

Adres: Het Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10
Open: 19:00-02:00 uur (let op: niet alle onderdelen zijn even lang open).

3. Ervaring voor jouw zintuigen
Het EYE Filmmuseum staat tijdens Museumnacht in het teken van de tentoonstelling Locus: Apichatpong WeerasethakulCao Guimarães. Deze avond wordt er gespeeld met onze vertrouwde zintuigen. Door de kunst van Nikki Hock maak je kennis met een vervreemde wereld, worden je zintuigen gemanipuleerd? Schrijver en theoloog John Hull werd langzaam blind, zijn ervaringen nam hij op met cassettes en zijn verwerkt in een virtual reality-film over zijn leven. Voor even ervaar je hoe het is om blind te zijn. Vergeet niet om na afloop de huidige tentoonstelling te bekijken!

Adres: Eye Filmmuseum, IJpromenade 1
Open: 20:00-02:00 uur.

4. Tinder in real life
Actrice en theatermaakster Yahmani Blackman maakte speciaal voor Museumnacht de solovoorstelling: Jij en ik in het wit. Online photoshoppen we ons naar het ideale plaatje en hebben we contact met iedereen. Als we deze digitale vrijheid in real life toepassen, vinden we dan de liefde van ons leven?

Adres: Heesterveld Creative Community, Heesterveld 75
Open: 19:00-23:30 uur.

5. Invloed van internet
Jeroen van Loon toont in Life Needs Internet door middel van acht brieven de invloed van de digitalisering op onze persoonlijke levens. Van een stamlid uit West-Papoea die nog nooit van het internet heeft gehoord tot een jonge vrouw uit Indonesië die niet meer zonder haar laptop kan.

Adres: Arti et amicitiae, Rokin 112
Open: 19:15-01:30 uur.

6. Belgisch filmtalent
In de Brakke Grond zie je de hele avond korte studentenfilms van de officiële festivalselectie 2017 van Film Fest Gent. Wie weet welk aanstormend talent ertussen zit…

Adres: Brakke Grond, Nes 45
Open: 19:00-02:00 uur.

7. Klassifest
Afgelopen maart zetten de makers van Klassifest al Paradiso op zijn kop! Nu zijn ze terug. Op een geheime locatie in de Hermitage luister je naar muziek die past bij de tentoonstelling Hollandse Meesters, over schilderkunst uit de zeventiende eeuw. De jonge violist Diamanda La Berge Dramm en fluitist Sarah Jeffery steken klassieke muziek in een modern jasje.

Adres: Hermitage, Amstel 51
Open: 19:30-22:30 uur.

8. Collabs in Foam
Foam brengt in het teken van haar vijftienjarig bestaan verschillende samenwerkingen tot stand. Zo ook een collab tussen het duo Jonathan Hielkema en Vincent Levrat van de academies KABK en ECAL. Zij maakten Collaborate! TV. Naar aanleiding daarvan laten ze aan jou opgenomen items over samenwerken zien, afgewisseld met live-interviews met andere talenten.

Adres: Foam, Keizersgracht 609
Open: 20:30-23:45 (er zijn verschillende uitzendingen).

9. Plaspauze
Voor de mannen (en stoere vrouwen) onder ons. Tussen alle indrukken door moet je natuurlijk ook even je behoeftes doen. Dat kan in de buitenlucht van Mediamatic. Terwijl je pist in de plasbak, kijk je naar de videokunst van Kamiel van Rongen. Hij bevroor zijn urine, voegde het toe aan oliën en verwerkte die vervolgens in deze kunstwerken. Pissen is nog nooit zo fijn geweest!

Adres: Mediamatic, Dijkspark 6
Open: 19:00-02:00 uur.

10. Dansen bij het Rijks
Tussen alle indrukken door toe aan een dansje? In de voorhal, de kathedraal, van het Rijksmuseum is een silent disco. En in het atrium ga je los op de tracks die dj Mikey Nice draait. Sluit af bij een klassieker, want de Nacht wacht.

Adres: Rijksmuseum, Museumstraat 1
Open: 19:00-01:00 uur (silent disco) en van 20:00-23:00 uur (Mikey Nice).

Bestel je tickets via: http://museumnacht.amsterdam/tickets

Beeld: Tomek Dersu Aaron

Waar ga jij heen met Museumnacht?

 

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie