Hyperrealisme Sculptuur

Gespot: Hyperrealisme Sculptuur in de Kunsthal

2 min read

Wie nu op een woensdagmiddag naar de Kunsthal in Rotterdam gaat, komt in een zee van mensen terecht. Sinds een paar weken is daar namelijk de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur. Met al die media-aandacht, maar vooral puur vanwege mijn eigen nieuwsgierigheid naar alle realistische beelden, kon ook mijn bezoek niet uitblijven.

Als je langs de vijfendertig beelden loopt, valt je mond iedere keer weer open. Zo écht lijken ze! Na afloop was ik zo enthousiast dat ik voor jou op een rijtje zet, waarom deze expositie zeker de moeite waard is!

1. #Toegankelijk
Dit is bij uitstek een tentoonstelling voor jongeren. Verwacht geen hogere wiskunde en dus ellendig lange teksten, maar laat je vooral verrassen door wat je ziet. Met her en der een introducerende tekst bij de beelden.

Hyperrealisme Sculptuur

2. #Diversiteit

Van groot tot klein, van naakt tot met kleding. De beelden zijn allesbehalve saai! Met de vorm ervan wordt gespeeld, zo heb je een vrouw die heel klein is of een felblauw beeld. Een vrouw die verstopt zit in een banaan en een 3D-hoofd aan de muur.

Hyperrealisme Sculptuur

3. #Details
Of het nou rimpels zijn of zweetdruppels, echt elk detail klopt. Zo heb je de vrouw met de badmuts, waarbij er eerst honderd lagen verf overheen gingen om het gewenste effect te krijgen. Of de man die uit de grond komt – zie ook een vergelijkbaar beeld van kunstenaar Maurizio Cattelan in het Boijmans van Beuningen – je kunt zelfs zijn ribben tellen. En dan die gedetailleerde baardstoppels… Dat is toch crazy?

4. #Bob
Het kunstwerk Bob van Margriet van Breevoort deed mij meteen denken aan IT. Je wordt spontaan verliefd doordat de ogen iets menselijks en aandoenlijks uitdrukken. Tegelijkertijd besef je je ook dat het geen mens, maar ook geen dier is. Je wilt hem het liefst gewoon even vastpakken.

Hyperrealisme Sculptuur

5. #Bezoekers

Al in het café-restaurant viel het op dat dit gezien de drukte een populaire expositie is. Het publiek varieert enorm, van jong tot oud. Extra leuk is het dan ook om te zien hoe zij op de bijna levensechte beelden reageren. Zo wil iedereen massaal met de reusachtige baby van Rob Munck op de foto (“Mama, zag ik er vroeger ook zo uit?” roept een kind) en staan er bij de ingang van de expositie bezoekers het beeld van het meisje die tegen de muur leunt te aaien, terwijl er in koeienletters bijstaat: NIET AANRAKEN! Kortom, je kijkt je ogen uit.

Hyperrealisme Sculptuur

Wil jij Hyperrealisme Sculptuur ook bewonderen? Dat kan nog t/m 1 juli in de Rotterdamse Kunsthal.

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie