De Parade

De Parade vroeger

2 min read

Wie zin heeft in een theaterfeest is bij de Parade aan het goede adres. Nog even en dan is het weer tijd voor duizelen in de zweefmolen, poffertjes, rosépubliek en spectaculaire theatervoorstellingen. Voor nu kijken we eerst naar hoe het Parade-avontuur begon.

De reizende tractor
De bedenker van De Parade is Terts Brinkhoff. In 1977 kocht hij een oude tractor en podium. Nadat hij woonwagens en circustenten overnam van Circus Strassburger, organiseerde hij ‘het theater zonder muren’. Het stond in het teken van theater, muziek, dans, en beeldende kunst. Eerst bedacht hij Tractor Toernee in Amersfoort, daarna het Witte Circus (1978) en vervolgens Carte Blanche (1980-1984). Met Carte Blanche kwamen er ook bars, toiletten en restaurants bij. Steeds meer artiesten en vrijwilligers sloten zich aan doordat ze ook met voorstellingen in de zomer wilden reizen door Nederland en zo met nieuwe ideeën konden experimenteren. Terts en de theatermakers wilden vooral zo dichtbij als mogelijk bij het publiek zijn.

Vermaak staat centraal
In 1984 startte de Boulevard of Broken Dreams. Het festival was vernoemd naar het Boulevard of Brokendreamsorkest die in de Spiegeltent speelde. Decorbouwer Willem Hol ontwierp een Opera-tent. In een andere tent speelde theatergezelschap Orkator hun voorstellingen. Ook waren er botsauto’s en een Italiaans restaurant. Broken Dreams draaide vooral om plezier en minder om de omzet. In de zomer van 1987 was er een tournee door Canada. Na vier jaar ging het festival failliet, waarschijnlijk doordat de financiën werden onderschat.

Terts Brinkhoff wilde doorgaan met een theaterfestival, dus bedacht hij de Parade, die in 1990 van start ging in Amsterdam en Groningen. Het idee was gebaseerd op de kermis- en circustraditie van ‘het parade maken’ waarbij artiesten voor hun tenten voorstellingen aan het publiek verkopen, vandaar de naam de Parade. De Parade stond met twaalf tenten in steden als Haarlem, Apeldoorn, Gent en Antwerpen.

Diversiteit
Een begrip voor de Parade is actrice Loes Luca. Jaar in jaar uit staat ze op de Parade, zo trad ze op tijdens het tienjarig bestaan voor Willem Alexander, die de Parade dat jaar opende in Den Haag. Andere acts zijn: Ellen ten Damme, de Levende Jukebox, de silent disco en Hendrick-Jan de Stuntman.

De Parade kreeg rond 2000 haar tweemiljoenste bezoeker. Sinds 2007 is Nicole van Vessum de directrice. De koers veranderde doordat zij meer een mix maakte tussen inhoudelijke en luchtige voorstellingen. In 2013 behaalde het theaterfestival een recordaantal bezoekers: 300.0000. Vorig jaar waren er in totaal 273.000 bezoekers waarvan 100.000 in Amsterdam. Dit jaar geniet je van zo’n zestig theater-, mime-, dans- en muziekvoorstellingen in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

Het eerste uur na de opening van de Parade betaal je geen entree, anders betaal je € 7,50. Voor 16- en 17-jarigen is de entree überhaupt gratis. Let’s go!

Beeld: de Parade, Joep van Aert, Arjen Veldt en Ruud van Empel

Ga jij dit jaar naar de Parade?

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie