Van een boxershort met een brandvlek tot een dansende pop. Tijdens de tentoonstelling ‘Humor. 101 jaar lachen om kunst’ in de Haarlemse De Hallen en het Frans Hals Museum vermaak je je met bizarre kunst.
Deze kunst komt voort uit de in 1916 opgerichte dada-beweging. Het is vooral bedoeld als reactie op het feit dat kunst altijd maar serieus moet zijn, in plaats daarvan brengt dada humor. De foto’s, schilderijen, machines en striptekeningen zijn van 1916 tot nu. Het surrealisme heeft zich door de dada-beweging laten beïnvloeden. In de jaren daarna laten Wim T. Schippers, Teun Hocks, Woody van Amen, Pieter Engels en Hans Citroen zich hierdoor inspireren, hun werken zie je onder meer terug in deze tentoonstelling.
Voormalig rapper en filmmaker Gabriel Lester maakte How to act: een kunstwerk met gekleurde lichtjes, op de achtergrond klinkt een soundtrack. Het idee erachter is mooi, doordat je er amper wat ziet, kun je je fantasie geheel de vrije loop laten. Ook is er een handtekeningenmachine en zijn er filmpjes van een cactus die wordt geschoren met een scheerapparaat (hoe verzin je het?) en van een auto die van de buitenkant volledig bekleed is met propjes (wat komt daar nou op de proppen zetten?). Het gegeven dat in principe alles kunst kan zijn, wordt al helemaal duidelijk als er een leeg lijstje aan de muur hangt. In het Frans Hals Museum zie je kunst die gebaseerd is op schilderijen zoals het huilende zigeunerjongetje, verder zijn er grappige kaarten van Donald Duck die voortkomen uit diverse kunstenaars als Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Roy Lichtenstein en Gustav Klimt . De hamvraag is natuurlijk of deze toonstelling ook écht om te lachen is? Het is niet zo dat de tranen over je wangen rollen, maar een glimlach hier en daar is er zeker! Bijvoorbeeld op het moment dat je naar een televisiescherm tuurt en daarop iemand het veertje omblaast die voor de televisie staat.
Kijk vooral mee voor een kijkje in deze tentoonstelling:
‘Humor. 101 jaar lachen om kunst’ is nog te zien t/m 10 september. Gaan!