Acteertalent

Aanstormend acteertalent #1

4 min read

In Nederland heb je veel bekende acteurs en actrices, zoals Carice van Houten, Anna Drijver en Michiel Huisman, maar ook de jongere talenten verdienen het om in de schijnwerpers te staan. Daarom zie je vandaag het eerste deel van jong acteertalent om in de gaten te houden!

Gijs Blom (20) start zijn carrière met zijn hoofdrol in de musical Ciske de Rat van 2007 tot 2009. In 2011 krijgt hij zijn allereerste filmrol, in Sonny Boy. Vanaf 2014 heeft hij de smaak te pakken, in vier films krijgt hij de hoofdrol. In de televisiefilm Jongens speelt hij de vijftienjarige atleet Sieger die verliefd wordt op zijn beste vriend. Voor Kankerlijers kruipt Gijs in de huid van personage Olivier die botkanker heeft. Tussendoor heeft hij in de film Nena een naaktscène. In de film Pijnstillers – naar het boek van Carry Slee – speelt hij Casper. Een jongen die de droom heeft om pianist te worden. Hij groeit op met zijn moeder en zonder vader. Wanneer zijn moeder ernstig ziek wordt, besluit hij om op zoek te gaan naar zijn vader. Hierna is Gijs te zien in de telvisieseries 4JIM, Moordvrouw en La Famiglia.

Naast het acteren heeft Gijs ook een passie voor het regisseren. Binnen twee maanden maakt hij naar aanleiding van zijn profielwerkstuk met een lowbudget de korte film Escapade, over twee jongens die van huis weglopen. Hierin vertolkt hij één van de hoofdrollen. Onlangs speelde hij een internetcrimineel in de thriller Silk Road. Op dit moment werkt Gijs samen met acteur Jonas Smulders aan een zelfgeproduceerde film: Tex, over een meisje die in een carwash werkt en verliefd wordt op een collega. Wanneer zij hem betrapt terwijl hij seks heeft met een manager, wil ze maar één ding: wraak nemen.

Sigrid ten Napel (24) debuteert in 2009 in de film Atlantis. Op haar zesde volgt ze toneellessen bij het Jeugdtheaterhuis in Zuid-Holland. Na rollen in One Night Standfilm Maite was hier en Juli gaat ze in 2011 naar de Maastrichtse Toneelacademie. Sindsdien krijgt ze jaarlijks de ene na de andere rol. In 2012 schittert ze in de rol van rechtenstudente, die geen verleidingen kan weerstaan, in de televisieserie Overspel. Voor deze rol en die in televisiedrama Lijn 32 heeft Sigrid een Gouden Notekraker 2012 nominatie in de categorie ‘Televisie’. Als klap op de vuurpijl wordt ze datzelfde jaar op het Nederlands Film Festival gepresenteerd als veelbelovend talent.

Voor haar rol in 2014 als Laura in Prins wint ze de prijs voor ‘Best Actress’ op het Engelse filmfestival Iris Prize en ontvangt ze in 2015 een Gouden Kalf nominatie voor ‘Beste vrouwelijke bijrol’. Prins gaat over Ayoub die verliefd wordt op Laura, alleen is zij al bezet. Als er een crimineel op Ayoub’s pad komt, dreigt het mis te gaan. Kiest Ayoub voor de liefde of voor de criminaliteit? In datzelfde jaar speelt Sigrid de lesbische Anne in de speelfilm Zomer. Anne voelt zich eenzaam totdat ze Lena ontmoet en ze verliefd worden. Dankzij deze rol krijgt Sigrid wederom een Gouden Kalf nominatie, dit keer voor ‘Beste vrouwelijke hoofdrol’. Ze schitterde in The Paradise Suite als au pair Antoinette. De film werd geselecteerd als inzending voor de achtentachtigste editie van de Oscars.

Inmiddels is Sigrid afgestudeerd. Vorig jaar was ze te zien in de romcom Brasserie Valentijn, oorlogsdrama Riphagen en als plastisch chirurg in de One Night Standfilm Planet Beauty. Op dit moment is Sigrid te zien in de misdaadserie Penoza waarin ze Nathalie van Walraven speelt en als Nina in de theatervoorstelling Een Meeuw. Internationaal succes ligt ook op de loer. Het aanstormend talent heeft momenteel draaidagen voor Franse en een Amerikaanse serie. Wordt vervolgd!

Susan Radder (18) is in 2005 en 2006 voor het op de televisie te zien in de televisiefilm- en serie Offers en Shouf shouf! Zes jaar later speelt ze Monica, de dochter van een quizmaster in de film Quiz van Dick Maas en heeft ze de hoofdrol van Yenthe in Kauwboy. Die laatste familiefilm gaat over Jojo die alleen met zijn vader woont. Als hij een zwarte vogel vindt, neemt hij hem mee, alleen zijn vriendin Yenthe weet ervan. De actrice is in twee afleveringen te zien van Verborgen Verhalen, een televisieserie die gebaseerd is op waargebeurde verhalen van kinderen. Vanaf 2014 timmert dit talent nog meer aan de weg. Susan krijgt haar eerste hoofdrol in de film Pijnstillers, waarin ze de tegenspeelster van Gijs Blom speelt. In het jaar daarna heeft ze wederom beet met bijrollen in de film Jack bestelt een broertje en televisieserie Tessa.

Na haar havo-eindexamens speelde Susan afgelopen jaar de rol van Lieke in Horizon. Deze televisiefilm gaat over tiener Lieke die woedeaanvallen heeft, alleen schoonspringen helpt hierbij. Voor deze rol nam de actrice speciaal workshops schoonspringen. Hiervoor kreeg ze een Gouden Kalf nominatie als ‘Beste actrice’ in een televisiedrama won ze in maart het TV-Beeld voor ‘Beste hoofdrol’. Daarna speelde ze in afleveringen van: A’dam – E.V.A., Vechtershart en Moordvrouw.

Volgend jaar schittert Susan als Robine in de zomerse komediefilm Gek van Oranje. Het verhaal speelt zich af tijdens het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika.

Beeld: Melanie Hazenberg

Wie ga jij in de gaten houden?

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie