Bioscoopmedewerkers

In gesprek met… bioscoopmedewerkers

4 min read

Ze verkopen kaartjes, delen de popcorn uit en wensen je een prettige voorstelling: bioscoopmedewerkers. Tijd om ze beter te leren kennen.

De 20-jarige Andrej van Hout werkt sinds juni 2017 in de Eindhovense Vue. Gemiddeld werkt hij twee dagen per week, maar met drukke dagen springt hij vaker bij.

Bioscoopmedewerkers

Hoe kwam je op het idee om bij de Vue te solliciteren?
“Ik kende de Vue al wel langer, maar heb besloten om er te werken nadat een vriendin van me – die er al werkte – aan mij vertelde dat het er superleuk was. Op dat moment stond er geen vacature open voor een servicemedewerker, dus heb ik een mailtje gestuurd naar het management voor een open sollicitatie.”

Welke werkzaamheden voer je er uit?
“Ik sta voornamelijk boven in de bioscoop. Dat wil zeggen dat ik op ‘zaal’ of achter de bar sta. Als zaalmedewerker zorg ik ervoor dat de zalen op tijd schoon zijn. Wanneer ik achter de bar sta, hou ik me bezig met drinken en eten verzorgen voor de gasten.”

Wat vind je leuk aan jouw job?
“Ik houd er enorm van om mensen te woord te staan of ze te helpen. Dat zijn mijn voornaamste taken als ik aan het werk ben. Verder vind ik het superleuk om met collega’s naar de film of uit te gaan. Gelukkig kan dat met het team dat er werkt!”

Wat is jouw grappigste herinnering aan je werk bij Vue?
“Wat mij nog wel een tijdje bij zal blijven is de reactie van één van mijn collega’s wanneer hij vertelde dat K3 zou komen. Mijn collega is namelijk een ontzettend groot fan van de meiden van K3. Dus toen hij mij mededeelde dat zij langskwamen voor een meet and greet lichtte hij helemaal op van blijdschap. Ik heb zelden iemand ontmoet die mij zo uitgebreid kon vertellen over de meidengroep, haha.”

Welke film moet niemand missen?
The Commuter. Deze film is het zeker waard om in de bioscoop te kijken omdat de spanning de hele film blijft hangen, bij mij in ieder geval. Er gaat een vrouw bij de hoofdpersoon zitten in de trein. Die stelt hem een ‘hypothetische’ vraag: of hij iemand wilt zoeken voor 100.000 euro. In eerste instantie lijkt het aanbod relatief onschuldig. Ik bleef me de gehele film afvragen waarom hij iemand moest vinden. In het begin dacht ik dat het ging om een geschifte vrouw die spelletjes probeerde spelen, later bleek het iets heel anders te zijn… Een goede acteur, niet overmatig gebruik van actie en een constante spanning. Kortom, écht een aanrader.”

De 23-jarige Michael Jupijn werkt al bijna drie jaar bij Pathé. Hij begon bij Pathé Rembrandt in Utrecht, verruilde die locatie voor Amersfoort. Nu werkt hij drie tot vier dagen per week bij de vestiging in Eindhoven.

Bioscoopmedewerkers

Wat zijn jouw werkzaamheden?
“Dat is elke dienst weer anders. Dan zit ik achter de kassa en verkoop ik kaartjes en op het andere moment sta ik de zalen te plaatsen en schoon te maken. Heel erg divers.”

Hoe ben je bij Pathé terecht gekomen?
“Eigenlijk via mijn abonnement. Ik moest vertrekken bij de supermarkt waar ik vijf jaar had gewerkt en het was tijd voor iets nieuws. Doordat ik het abonnement had bij Pathé ging er in mijn hoofd een lampje branden. Waarom ga ik niet gewoon bij Pathé werken? Na een sollicitatie en twee gesprekken was het gepiept. En nu, drie jaar verder werk ik er nog steeds met veel plezier.”

Wat vind je leuk aan jouw job?                                                               
“Juist dat ik mijn hobby met mijn werk kan combineren. Ik ben écht groot fan van films en kijk er per maand zeker een stuk of tien. Het fijne is dat je door veel naar de film te gaan ook een goed advies kan geven. Ik weet van bijna elke film wel voor welk publiek het geschikt is en wat niet. Ik probeer het ook zo goed bij te houden en dat is tof. De bezoekers waarderen dat je iemand hebt die weet waar hij over praat.”

Wat is jouw meest bijzondere herinnering aan je werk bij Pathé?
“Een grote familie van ruim twintig personen kwam bij ons de tachtigste verjaardag van hun oma vieren. Wij kregen al een seintje van één van de dochters. Wij bedachten ons geen moment om dit groots aan te pakken. Ik moest snel een bos bloemen, bonbons en versieringen halen om het feest compleet te maken. De reactie van oma en de rest van de familie was fantastisch. Ze waren zo dankbaar en enthousiast. Dat was echt één van mijn favoriete momenten bij Pathé. Maar er gebeurt maandelijks wel iets waardoor ik denk: ik zit hier weer op de goede plek.”

Tot slot: Welke film die momenteel in de bios draait is volgens jou een aanrader?
“Je kan dan veel naar de bioscoop gaan, maar dit is voor mij echt een vreselijke vraag. Er draait zoveel goeds momenteel… Maze Runner: The Death Cure, All The Money in the World, Call Me By Your Name etc. Maar ik kies er twee waar mensen echt naartoe moeten. De eerste is Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Het gaat over een moeder die door een misdrijf haar dochter is verloren, maar de lokale politie doet niks. Zij besluit om drie billboards buiten het dorp te beplakken met grote posters om zo te proberen dat de politie echt iets gaat doen. Het is een prachtig verhaal met een lach en een traan.

Naast deze zwarte comedy is The Greatest Showman écht één van mijn favorieten. Je zit twee uur lang in een muzikaal spektakel met fantastisch acteerwerk van Hugh Jackman, Zac Efron en Michelle Williams. De muziek is echt fantastisch met als favoriet de soundtrack This is Me, gezongen door Keala Settle. Check de film maar zeker ook de soundtrack.”

Beeld: Jake Hills en eigen beeld van de geïnterviewden

Wat is jouw beste herinnering in de bioscoop?

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie