Moïse Trustfull

‘Voor mijn eerste casting kreeg ik meteen de rol’

8 min read

Voor deze rubriek interview ik wekelijks jong, aanstormend talent. Moïse Trustfull (22) heeft al sinds haar veertiende een eigen kleding- en sieradenwebshop: By Moïse, daarnaast heeft ze een passie voor acteren. Ze schreef zich in bij diverse castingbureaus en kreeg een tijdelijke rol in Goede Tijden, Slechte Tijden. Inmiddels heeft ze haar opleiding Faaam afgerond en is ze er klaar voor om de wereld te laten zien wat ze in haar mars heeft.

Wilde je altijd al actrice worden?
“Ik was een jaar of drie toen ik begon met opvoeringen thuis. Dan hielpen altijd mijn broertje, de buurjongen en allemaal vriendjes en vriendinnetjes. We waren zo jong dat het ook voor jongens niet uitmaakte wat ze deden. Dat heb ik eigenlijk jaren zo gedaan. Wat ik onder andere deed was modeshows lopen en optredens doen op liedjes van Kinderen voor Kinderen en K3, die waren toen nog helemaal cool. Dan gingen we daarop zingen of dansjes doen. Ik was over het algemeen best wel verlegen als kind en wat ik zo leuk vond was dat als ik zo’n dansje deed op verjaardagen – voor mensen die ik kende, familie – dan was ik minder verlegen en kon ik me wel zo uiten als ik wilde. Dan vond ik het helemaal niet eng om toneelstukjes, dansjes en liedjes te doen! Op dat moment was ik dan niet dat verlegen meisje.”

En hoe was dat op de basis- en middelbare school?
“Op de basisschool heb ik heel veel optredens gedaan. Je had elke vrijdag optreedmiddagen. Dan moesten we altijd toneelstukjes of liedjes voorbereiden. Ik was altijd één van de eersten die zich daarvoor inschreef. Eigenlijk ging ik elke week. Ik had elke keer weer iets anders leuks om te doen. Toen deed ik heel veel toneelstukjes en ging ik vaak naar musicals. Ik deed bijvoorbeeld ook liedjes uit Doornroosje, die vond ik helemaal te gek. Daar kende ik alle liedjes uit.”

En dat deed je alleen? Was je toen niet meer verlegen?
“Ik was toen wel op een leeftijd dat ik redelijk over mijn verlegenheid heen was. Mijn ouders hebben me altijd heel erg gepusht dat ik juist dat soort dingen moest doen. Dus dat ging goed.”

Wanneer ontstond dan de passie voor het acteren?
“Op mijn twaalfde, ik zat toen net in de eerste van de middelbare school. Ik schreef me in bij Elskes Kast, dat is een castingbureau in Amsterdam voor jongeren. Ik weet nog wel de eerste keer dat ik daar een casting had voor de serie Verborgen Verhalen. Toen heb ik zelfs nog de rol gekregen, alleen kon ik uiteindelijk niet omdat ik op vakantie ging op de draaidagen. Maar ik vond het wel supergaaf dat ik daar voor de eerste keer voor een casting kwam en meteen de rol kreeg! Ook ik had me ingeschreven bij A Million Faces. Zij casten heel breed, ook presentatrices en het is geloof ik ook een productiemaatschappij.”

Welke projecten heb je uiteindelijk wel kunnen doen?
“Mijn allereerste opdracht kreeg ik via A Million Faces. Dat was de commercial van Duo Penotti. Hierin was ik echt maar twee seconden te zien. Heel kort, maar die opnamedag was wel superleuk! Vanaf toen wist ik: dit is wat ik wil en superleuk vind om te doen! Ik was de hottie van Duo Penotti. Het klonk zo leuk dat ik daarna ook jarenlang bij castingbureaus zei: ‘Ik heb in de reclame van Duo Penotti gespeeld en daar was ik de hottie van Duo Penotti’. Na het stukje van ‘Duo Penotti nog altijd erg hottie’ zag je mij. Ik blijf het altijd erg grappig vinden dat dat het allereerste is wat ik ooit heb gedaan.”

Welke opleiding heb je gevolgd?
“Ik was zeventien toen ik begon aan de filmacteursopleiding Faaam. Daar waren meerdere selectierondes voor. De eerste was online en daarna mocht ik twee keer op school komen om een mono- en dialoog te doen. Dat ging heel goed. Ik heb eigenlijk geen seconde getwijfeld over andere opleidingen. Dit was mijn enige optie en ik zei ook op school: ‘Dit is het enige wat ik wil doen’. Als ik niet bij die opleiding was aangenomen dan had ik eerlijk gezegd niet geweten wat ik wel had willen doen. In het eerste jaar van mijn opleiding schreef ik me ook in bij Kemna Casting.”

Waarom sprak deze je opleiding jou zo aan?
“Het leek mij zo leuk, omdat acteren iets was waar ik inmiddels al een paar jaar mee bezig was. En dat was eigenlijk de enige opleiding waarbij je niet heel veel hoefde te leren maar gewoon lekker bezig kon zijn. Ik kon op zich prima stilzitten, maar ik vond het wel altijd lekker om gewoon fysiek bezig te zijn en niet in de boeken te zitten.”

Wat heb je van je opleiding geleerd?
“We hebben heel verschillende soorten lessen gehad: dans, zingen en heel veel fysieke lessen. Je lichaam is als acteur of actrice je grootste instrument. En we hebben heel veel stemlessen gehad waarbij je je stem leert gebruiken, omdat als je niet goed kan spreken dat heel lastig is.

En welke dingen ik echt meeneem? Eigenlijk alles wel. Door de opleiding heb ik de handvaten gekregen die ik nu gebruik. Ik heb door yogales geleerd om rustig te blijven tijdens een auditie, door mijn ademhaling onder controle te krijgen. Dat zijn allemaal dingen die je daar op school hebt meegekregen en die ik dan nu weer meeneem in het dagelijks leven of als ik audities heb of draaidagen. Heel vaak doe je dat ook onbewust omdat je dat gewoon drie jaar lang gedaan hebt.”

Waarschijnlijk kreeg je ook kritiek te verduren. Hoe ging je daarmee om?
“Ik kreeg vaak te horen dat ik te bescheiden was. Het was altijd wel lastig om daarmee om te gaan. Ik kan wel heel brutaal op de tafel gaan staan en de boel bij elkaar schreeuwen maar dat is niet hoe ik ben. Uiteindelijk heeft die persoonlijke kritiek me sterker gemaakt. Ik heb eraan gewerkt, mede door Goede Tijden ben ik heel erg gegroeid als persoon. Mijn bescheidenheid is ook weggegaan, omdat ik lekker aan het werk ben gegaan. Ik kwam echt binnen als een stil, verlegen meisje die eigenlijk niet zoveel durfde te zeggen en ben weggegaan als iemand die een lekkere babbel heeft en gewoon doet wat ze wil en overal schijt aan heeft.”

Welke projecten heb je tijdens je studie gedaan?
“Ik heb eigenlijk heel weinig projecten tijdens mijn studie gedaan. Het waren vooral projecten vanuit school zelf. Ik zat gewoon de hele week van negen tot zes op school, dus ik kon niet zo heel veel doen. De eerste twee jaar mocht het ook niet, omdat ik dan te veel lessen zal missen op school. Ik heb alleen Goede Tijden gedaan en dat was wel een heel tof project!”

Hoe kwam je in Goede Tijden, Slechte Tijden terecht?
“Ik werd gebeld door Kemna Casting met de vraag of ik auditie wilde doen. Voor Goede Tijden heb ik twee keer auditie moeten doen. Daarvoor was ik niet eens heel nerveus, ik had er vooral heel veel zin in! En een afwijzing kan ook betekenen dat je niet bij het type past…

Voor de audities leerde ik de tekst en speelde ik vervolgens meerdere keren een scène. Ik zou binnen een week horen of ik door was naar de volgende ronde. Ik was dus door, alleen hoorde ik dat pas na twee of drie weken. Dus ik dacht al dat ik niet meer door was. Het was voor mij extra cool dat ik wel door was. Die laatste auditie heb ik samen met Buddy (Vedder) gedaan, omdat ze wilden kijken of we een goed koppel waren. En dat ging blijkbaar heel goed. Superleuk! Uiteindelijk werd ik gebeld door de castingdirector dat ik het geworden was. Toen mocht ik het nog drie maanden tegen niemand – behalve mijn ouders – zeggen.”

Hoe was het om daarin te spelen?
“Het was een geweldige ervaring waar ik heel veel van heb geleerd. Vooral om technisch te spelen, omdat ze je met drie camera’s filmen. Op school kunnen mensen dat wel uitleggen, maar je het leert het vooral door het te doen.”

Elke dag gebeurde er weer nieuwe dingen. Eén van de leukste scènes vond ik die waarin ik moest klimmen samen met Buddy (speelt Rover Dekker). Dat vond ik leuk, omdat het zo anders was dan alles wat we in de studio opnamen, dit was echt op een andere locatie. Het was even iets heel anders dan alle andere scènes.”

Wat maakt acteren zo leuk?
“Het is een heel cliché antwoord, maar ik vind het superleuk om even niet mezelf te zijn en lekker iemand anders te spelen. Je leert daardoor beter situaties begrijpen omdat je met een afstand daarnaar kijkt. Op het moment dat je echt heel iemand anders speelt dan ga je vaak ook automatisch anders denken.”

Naast het acteren in GTST heb je ook een eigen webshop, kun je hier meer over vertellen?
“Ja, ik verkoop onder andere sieraden en kleding op www.bymoise.nl, die heb ik al sinds mijn veertiende. Dat was vroeger al een droom! Hier kan ik heel goed van rondkomen. Ik pas soms op, maar dat doe ik vooral omdat ik dol ben op kinderen en niet voor het geld.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?
“Ik wil eigenlijk gewoon doen waar ik op dit moment gelukkig van word. Nu ben ik bezig met een presentatieklus voor GOGO, wat ik superleuk vind om te doen. Ik heb zoiets van ik zie wel wat er op mijn pad komt. Het lijkt mij wel heel leuk om ooit nog in een bioscoopfilm te spelen, in eerste instantie in Nederland. Ik zie het wel. Wie weet wat er nog gaat komen…”

Wat is jouw tip voor jongeren die ook dromen van een carrière als acteur/actrice?
“Schrijf je in bij castingbureaus en volg acteercursussen en voor je stem en lichaam. Het is maar net wat je zelf interessant vindt, maar blijf ermee bezig. Geef alsjeblieft niet op als je een rol niet krijgt. Voordat ik in GTST te zien was heb ik wel twintig keer audities gedaan en die rollen niet gekregen. Dat is vaak niets persoonlijks maar dan pas je gewoon niet bij het personage dat ze zoeken.”

Beeld: Moïse Trustfull

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie