boeken

Get to know me: boeken

3 min read

Matilda en Dolfje Weerwolfje zijn maar een greep uit de boeken die we als kind lazen. Vroeger kroop ik lekker tegen mijn ouders aan tijdens het voorlezen en daarna verslond ik het éne na het andere boek. Omdat het zo leuk is om terug te kijken naar vroeger deel ik mijn favoriete boeken van toen, ook geef ik een paar boekentips.

Favoriete voorleesboek
“Oef, dat is een moeilijke vraag… Mijn ouders hebben mij eindeloos voorgelezen. Helaas, kan ik me niet alles meer herinneringen (sorry, ook ik word ouder). Maar de boeken die me in ieder geval zijn bijgebleven zijn: ‘Over een kleine mol die wilt weten wie er op zijn kop gepoept heeft’, ‘Grote Beer, Kleine Beer’ en ‘Sssst!’ Dat laatste boek ging over een reus die lag te slapen, dus je moest stil zijn zodat hij niet wakker werd. Als kind is dat natuurlijk extra spannend!”

Favoriete boek van vroeger
“Eén van mijn favoriete boeken van vroeger is het prentenboek ‘Monkie’. Hierin verliest een kind zijn knuffelaap Monkie. Uiteindelijk wordt de knuffel gevonden en naar de poppendokter gebracht. Ik herinner me nog goed dat ik dat ging naspelen met mijn knuffels en poppen.”

Eerste boek
“Dat zijn vast de boeken van de Leesleeuw. Voor elke groep waarin ik terecht kwam, was er weer een nieuw boekje in deze reeks. Ook ging ik vaak naar de bieb, zo las ik meerdere boeken per maand. Soms waren dit hele dikke boeken als ‘Het oneindige verhaal’ of ‘Hart van Inkt’. Ook als ik een spreekbeurt had ging ik naar de bieb. Ooit raakte ik zelfs een biebboek over schildpadden kwijt, oeps. Op een gegeven moment had ik bijna alle boeken van de bieb wel gelezen, haha. Toen kocht ik boeken als de ‘Hoe overleef ik-serie’ van Francine Oomen en ‘It Girl-serie’ (over Jenny die naar een kostschool gaat en te maken krijgt met de pubertijd) van Cecily von Ziegesar.”

Favoriete ontmoeting met een schrijver
“Tijdens mijn stage bij Kidsweek mocht ik samen met een redactielid de Ierse schrijver John Boyne interviewen. Hij schreef het boek ‘The Boy in the Striped Pyjamas’, over de bijzondere vriendschap tussen de zoon van een SS-officier en een jongen uit een concentratiekamp voor Joden. Dit boek is erg ontroerend. Voor het interview wilde ik weten waarom hij specifiek dit boek had geschreven. Ik heb de vraag in het Engels wel duizend keer in mijn hoofd herhaald, om te voorkomen dat ik het verkeerd uitsprak. Daar zat hij dan in een chique hotel aan de Herengracht mijn vraag te beantwoorden, een ervaring om nooit te vergeten.”

Favoriete vakantieboek
“Hierover twijfel ik geen moment, dat zijn absoluut de 100% stedengidsen van Time to Momo. Of het nou voor een ijssalon is met meer dan honderd smaken chocolade in Rome of een goed tapasrestaurant in Barcelona, in deze gidsjes vind je het! Het is fijn dat je hierdoor op plekken komt waar locals zijn, zo vermijd je de toeries.”

Beste boek ooit
“Iedereen heeft voor zijn lijst boeken moeten lezen en dat is niet altijd even leuk. Voor de minor Creatief schrijven moest ook ik weer een boek lezen, dat was een succes. Ik kon (zoals wel vaker) geen keuze maken en dus tipte mijn omgeving me op het boek ‘In koelen bloede’ van Truman Capote. In 1959 wordt er een Amerikaans boerengezin vermoord. Truman Capote maakt een reconstructie van deze moord. Hiervoor interviewt hij zes jaar alle betrokkenen en de daders. Het verhaal leest als een trein, is spannend geschreven, je krijgt een compleet beeld van de daders (ook van hoe ze waren voor de moord) en hoe deze gruwelijke situatie heeft plaatsgevonden…”

Ook zo benieuwd naar In koelen bloede? Je bestelt hem hier.

Aan welk boek heb jij de meeste herinneringen?

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie