Joris van Casteren

Boekentip: Joris van Casteren – Een botsing op het spoor

1 min read

Op 28 november 2016 stapt een 69-jarige moeder met haar 43-jarige dochter en vijf honden voor de trein in Malden. Alleen één hond overleeft de tragedie. Journalist Joris van Casteren maakte een reconstructie van deze zelfmoord voor zijn boek: Een botsing op het spoor.

Achtergrond
In december vorig jaar opperde van Casterens collega om een verhaal te maken over de gebeurtenis. In eerste instantie zag van Casteren het niet zo zitten om hiermee aan de slag te gaan, aangezien hij na zijn boek Het been in de IJssel wel klaar was met ‘losse ledematen’. Echter fascineerde het hem dat één van de honden het wel overleefde. Na een paar maanden komt hij in contact met alle betrokkenen. Van de treinmachinist tot de reizigers en van de familieleden tot de medewerkers van de uitvaartonderneming.

Voelbaar
Van Casteren beschrijft alles precies zoals het die dag en de periode daarvoor gegaan is. De lezer krijgt hierdoor het gevoel alsof hij erbij is. Hij laat in afgewisselde passages de betrokkenen aan het woord. De emoties van hen zijn tijdens het lezen voelbaar. Neem psychologe Daisy van den Heuvel, die vertelt hoe ze het liefst een arm om de machinist heen wilde slaan, maar het toch niet deed omdat zij hem niet tot last wil zijn. Verder lees je over het bizarre leven van de moeder en dochter voor de tragedie, hoe zij zich afsloten voor de buitenwereld en alleen extreem vroeg naar buiten gingen om mensen te vermijden. Van Casterens schrijfstijl is zonder poespas, waardoor het boek ook écht als een trein leest.

Het laatste deel van het boek is gewijd aan de totstandkoming hiervan en laat zien hoe van Casteren het uiteindelijk voor elkaar krijgt om met de betrokkenen in contact te komen. Een botsing op het spoor is een knap journalistiek staaltje werk, waar niets op aan te merken valt!

Nieuwsgierig geworden naar Een botsing op het spoor? Bestellen kan hier.

Ga jij ‘Een botsing op het spoor’ lezen?

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie