Gianni Don Carlo

‘Als je van iets een succes wilt maken, moet je er voor de volle 100% voor gaan’

8 min read

Voor deze rubriek interview ik wekelijks jong, aanstormend talent. Dj en producer Gianni Don Carlo (19) tekende in juli een platencontract bij Spinnin’ Records, waarna het tijd was voor zijn eerste release: Every Time I See You. Ook stond hij dit jaar voor de tweede keer op Amsterdam Dance Event. In januari verschijnt zijn tweede release: One night.

Stel jezelf voor.
“Mijn naam is Gianni Don Carlo. Buiten dat dit mijn artiestennaam is, is het ook mijn echte naam. Ik vermoed dat mijn ouders bij de geboorte al wisten dat ik een voorliefde zou hebben voor het artiestenvak. Ik beschrijf mezelf als een gedreven persoon die zijn doelen stelt en alles probeert om die te realiseren.”

Hoe ontstond jouw liefde voor het dj-vak?
“Bij ons thuis was er altijd al aandacht voor muziek, vooral house. Eigenlijk is mijn hele familie altijd bezig met muziek, mijn ouders konden net zo makkelijk de muziek luisteren en opzetten die ik luisterde. We hadden en hebben bijvoorbeeld nog steeds elke vrijdag de nieuwste Deep House podcast op staan tijdens het eten.

Op mijn 12e kreeg ik mijn eerste dj-set en begon ik met experimenteren. Ik draaide op schoolfeestjes en verjaardagen. De interesse was gewekt, maar ik zat natuurlijk nog op school en daarnaast was ik al serieus bezig met de kartsport. ieder weekend trainen en vaak ook doordeweeks om vervolgens iedere maand een race te rijden, vaak in verschillende landen. Toen ik deel ging nemen aan het NK Karten reed ik wedstrijden in België, Duitsland en Frankrijk. Ik heb het uiteindelijk geschopt tot de hoogste klasse van de kartsport: de schakelklasse (KZ2), maar de liefde voor de muziek was er al die tijd natuurlijk nog. Op een gegeven moment moest ik een keuze gaan maken: ga ik door met racen of ga ik mezelf helemaal toewijden aan de muziek?
Dat laatste is het geworden en heb er nog geen dag spijt van. Natuurlijk mis ik af en toe de adrenaline van het racen maar als je bezig bent met nieuwe tracks te maken en je hebt weer een nieuwe track af dan geeft dat ook een kick.”

Waardoor heb je er uiteindelijk voor gekozen om met muziek verder te gaan en niet met karten?
“Ik merkte dat de interesse voor de muziek de overhand ging nemen en ik me niet op twee dingen kon focussen, vandaar dat ik toen besloot om het karten vaarwel te zeggen.”

Hoe ging het daarna verder?
“Van mijn vierde tot tiende heb ik English International College gevolgd in Spanje en heb ik daardoor op jonge leeftijd mijn talen kunnen ontwikkelen, wat altijd handig is als je een internationale carrière voor ogen hebt. Daarna heb ik het Koninklijk Atheneum gevolgd in Brasschaat en eindigde ik op het Comenius College. Toen ik klaar was met school wilde ik de kennis die ik had van muziek uitbreiden en besloot ik om een dj- en produceropleiding te gaan volgen, waar ik echt een hoop heb geleerd: Tijdens die opleidingen heb ik leren draaien en leren werken met het programma Ableton, waar ik nu mijn muziek in produceer. In die periode kreeg ik via een kennis voor een jaar een eigen radioshow op het Spaanse BeachGrooves radiostation.”

Wat zijn de belangrijkste dingen die je in die periodes hebt geleerd?
“De belangrijkste dingen die ik geleerd heb bij zowel het karten als bij mijn opleidingen zijn: dat als je van iets een succes wilt maken, je er voor de volle 100% voor moet gaan. Dat is waar ik momenteel mee bezig ben, 100% voor de muziek gaan. Verder heb ik veel geleerd van radio-dj Eric van Kleef (die tien jaar werkte bij SLAM!FM), door hem kreeg ik ook een eigen radioshow op Radio Decibel. Eric bracht mij later in contact met Peter Gelderblom, die nu mijn manager is. Peter is eigenaar van de Temazo Music Group, waar ik samen met o.a. Afro Bros, Trobi en Alex Vasi deel van uitmaak. In de studio van Peter is mijn eerste release geboren Every Time I See You samen met RAiK (voormalig deelnemer van The Voice of Holland). Mijn manager heeft er voor gezorgd dat ik met mijn eerste release een contract heb kunnen tekenen bij het grootste dancelabel ter wereld: Spinnin’ Records, waar ik natuurlijk mega trots op ben.”

Had je ooit gedacht dat je daar terecht zal komen?
“Nee, echt nooit! Ik wilde het natuurlijk wel altijd. En ik had het gevoel dat de plaat waar ik aan had gezeten echt goed genoeg was voor Spinnin’. Dat was gelukkig ook zo.”

Hoe kwam je met Eric in contact? En wat leerde je van hem?
“Eric van Kleef heeft mij de fijne kneepjes van het draaien geleerd, Ik kwam met hem in contact via een maatje van mij en we hadden eigenlijk gelijk al een klik met elkaar. Vanaf dat moment besloten we dat Eric mijn manager zou worden. Ik werd toen net zeventien en kreeg de gelegenheid om een eigen radioshow te hosten genaamd ‘Art of Rhtyhm’ op Radio Decibel, in die periode draaide ik voornamelijk deep-, tech- en tribalhouse.”

Hoe ontstond jouw eerste track?
“Ik wilde sowieso een house track maken met latin/zomervibes. Dat vond ik van jongs af aan al gaaf. Ik volgde mijn gevoel en heb drie maanden gewerkt om Every Time I See You te maken. Hij is eigenlijk gewoon van scratch gemaakt. Toen hij af was zijn we naar Spinnin’ gegaan, in de hoop dat de plaat goed genoeg was om als artiest getekend te worden. Natuurlijk was ik nerveus, ik was benieuwd wat mensen ervan zouden gaan vinden. Maar het ging eerlijk gezegd beter dan verwacht. Iedereen vatte die track positief op en vonden hem gelijk supergoed! Ik kan niet wachten om een nieuwe uit te brengen.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Mijn inspiratie doe ik vooral op door naar artiesten te luisteren die ik goed vind en door te kijken naar de manier waarop zij te werk gaan. Op basis daarvan probeer ik er mijn eigen draai aan te geven. Ik luister voornamelijk naar artiesten zoals Oliver Heldens, Carl Cox en Gregor Salto. Ik vind dat bij hen het totaal plaatje klopt: de platen die ze draaien, de show die ze erbij geven, het klopt gewoon naar mijn inzien helemaal.

Ik ben vaak te vinden in mijn eigen studio in Spanje, waar ik nieuwe dingen maak en ook het één en ander organiseer voor nieuwe videoclips. Ik ben van mening dat een goede clip echt van toepassing is bij een track.”

Wat bedoel je hiermee?
“Voor mijn gevoel haal je meer uit een track als het totaalplaatje klopt, dus niet alleen een goede plaat, maar daarbij ook een mooie clip. Dit aspect van de muziek is trouwens ook één van de dingen wat het ook zo leuk maakt, omdat je je eigen verhaal achter je muziek ook nog is mag gaan ‘spelen’.”

Hoe omschrijf je jouw muziek?
“Mijn muziek zal ik vooral beschrijven als gezellig, wat ik ook gelijk het belangrijkste vind. Je word er gewoon vrolijk van en het laat je alle andere dingen vergeten. Ik draai voornamelijk house met een latin vibe.”

In hoeverre heb je te maken met concurrentie?
“Ik weet eigenlijk niet zo goed of ‘concurrentie’ echt bestaat in de muziekwereld, iedere dj doet/maakt/draait wat hij of zij leuk vindt en vanuit mijn perspectief merk ik dat alle collega dj’s elkaar het beste gunnen en dat vind ik ook belangrijk. De dancescene is ook heel anders in Spanje vergeleken met de dancescene in Nederland.”

Wat zijn de grote verschillen tussen de dancescene hier en daar?
“Het grootste verschil tussen de dancescene daar en hier is de platen die worden gedraaid en ‘in’ zijn. Ik denk dat het grootste verschil is dat je hier in Spanje niet zoveel r&b en moombahton hoort meer house. Voor de rest is het wel hetzelfde. Het publiek houdt over het algemeen van dezelfde muziek.”

Gaan ze in Spanje meer los?
“Nee, dat hangt gewoon echt van je performance af. Als je de juiste platen draait, gaat iedereen wel los. Ik heb altijd gedaan en doe nog steeds wat ik zelf echt leuk vind.”

Heb je in Spanje meer dj’s?
“Het land is groter… Ik vind het heel moeilijk om te zeggen. Er zijn zo verschrikkelijk veel dj’s in Nederland. Ik denk dat dat ook wel zo is in Spanje maar dat het niet zo opvalt omdat het land zo groot is. En op de Spaanse televisie wordt er in vergelijking met Nederland veel minder over gesproken.”

Hoe was het om voor het eerst op ADE te staan?
“Vorig jaar was de eerste keer dat ik tijdens ADE kon draaien, de sfeer was natuurlijk fantastisch. Het is leuk omdat iedereen in de muziekwereld bij elkaar is en er nieuwe talenten gescout worden tijdens die week. Het geeft nieuwe dj’s en producers de kans om goede connecties te leggen.”

Hoe heb je ADE dit jaar beleefd?
“Dit jaar was ADE ook geweldig, vooral omdat ik voor het eerst Every Time I See You live kon doen samen met RAiK. Daarnaast stond ik op de line-up samen met o.a. Afro Bros, Trobi, Alex Vasi, Damian Twilt, Soulvation (Ronald Molendijk en Erland Galjaard), Kris Kross Amsterdam and more…”

Welk moment uit je carrière tot nu toe wil je opnieuw beleven?
“Het tekenen van mijn contract bij Spinnin’, omdat zij je dat platform bieden om jezelf aan een groter publiek te laten zien en horen.”

Welke les wil je meegegeven aan andere beginnende dj’s en producers?
“Ik zal iedere beginnende dj en producer willen meegeven om – ik weet dat het heel cliché klinkt – je droom achterna te gaan en in jezelf te blijven geloven. Work hard and never give up.”

Wat wil je over tien jaar bereikt hebben?
“Ik hoop dat ik nog vele nieuwe tracks zal gaan uitbrengen en daarmee de wereld over te vliegen, op de dikste festivals te staan en mooie dingen mag beleven zoals veel verschillende landen afreizen en verschillende soorten muziekculturen te ontdekken. Eén van de dromen is natuurlijk om op Tomorrowland te mogen draaien. Tussen nu en tien jaar hoop ik zeker mijn naam te zien staan tussen het lijstje van de tien beste dj’s van de wereld, hopelijk bovenaan! Ik blijf altijd dromen. En het zal mooi zijn als ik dit kan blijven doen totdat ik mijn kist in ga.”

Volg Gianni vooral via https://www.facebook.com/giannidoncarlo/ en zijn website: http://giannidoncarlo.com/

Beeld: Gianni Don Carlo

Welk jong talent tip jij?

 

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie