Geert Huizenga

‘Ik wil dat mijn muziek goede herinneringen oproept’

15 min read

Deze maand staat Cultypleasure in het teken van Amsterdam Dance Event. Dat betekent interviews met jonge getalenteerde dj’s. Dj en producer Geert Huizenga (23) – bekend als Venomenal – bracht in een jaar twee nummers uit, waarvan zijn hit With You 1,2 miljoen plays op Spotify behaalde. Vorig jaar stond de dj op ADE en nu staat hij er weer. Ondertussen duikt hij de studio in voor nog meer Venomenale platen, want dit talent doet zijn naam eer.

Wilde je altijd al dj worden? Hoe ontstond deze passie?
“Eigenlijk niet als ik eerlijk ben. Hiervoor was ik vooral bezig met voetballen en speelde ik piano, maar echte jongensdromen had ik niet. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik nooit goed genoeg zou zijn om profvoetballer te worden, maar ik kreeg vaak te horen dat ik héél goed piano kon spelen! Toen ik opgroeide was mijn muzieksmaak gebaseerd op wat mijn beide broers en ouders luisterden. Soms nam ik stiekem de mp3-speler van één van mijn broers mee naar school. Daar stond veel pop- en rockmuziek op en ook mijn ouders luisterden altijd naar deze genres. De radio stond bijna altijd op Radio 2 en daar draaiden ze toen nog maar weinig elektronische muziek, voor zover ik me kan herinneren. Maar toen ik een eigen mp3-speler kreeg (waar mijn broers het niet mee eens waren, omdat ik die al op jongere leeftijd kreeg dan hen) ging ik zelf op zoek naar muziek en kwam ik op een gegeven moment de muziek van Deadmau5, Axwell en Avicii tegen. Ik was meteen verkocht en ontdekte niet veel later, rond mijn veertiende, bij een vriend van me FL Studio, een programma waarmee je deze muziek kon maken. And so it begins… haha!”

Hoe jong was je dan toen je die mp3-speler kreeg?
“Ik denk dat dat in groep acht geweest moet zijn of toen ik naar de havo ging. Ik moest altijd tien kilometer fietsen naar de middelbare school en dus ook tien kilometer terugfietsen. Vaak deed ik dat met vrienden, maar ik vond het ook wel heel lekker om gewoon met muziek op naar school te fietsen.”

Maak je nu alleen elektronische muziek?
“Ja! Alhoewel mijn eerste ‘producties’ meer rock- en popmuziek waren. Omdat ik zoveel naar bands als Coldplay, Snow Patrol, Keane en Jamie Cullum luisterde voordat ik mijn eigen muzieksmaak ging ontwikkelen, neigt mijn muziek ook veel meer naar pop dan naar echte clubmuziek. Ik vind het uitdagend om op zoek te gaan naar de crossover tussen radio- en clubmuziek. Ik wil muziek maken die zowel op de radio als op festivals en in clubs goed werkt.”

Hoe ging het daarna verder met het dj’en?
“Echt dj’en doe ik eigenlijk pas sinds een jaar. Echt leuk! Ik stond een keer met Magnificence op stage en we draaiden ons nummer With You. Ik hoorde de hele zaal meezingen en daar kreeg ik echt kippenvel van. Mijn hart ligt bij het maken van muziek, het creëren van iets uit niets. Ik had eens een bootleg gemaakt van Gotye’s Somebody That I Used to Know, toen nog onder een ander pseudoniem. Ik had het beestje voor de grap op YouTube gezet, maar binnen een paar weken werd hij ook door een ander account op YouTube gezet en kreeg hij binnen no-time meer dan een miljoen views. Dat was in 2012 en ik was toen net achttien. Dat was het moment waarop ik dacht: ‘Oké, dit is echt mijn ding, dit is wat ik wil doen voor de rest van mijn leven.’

Wat is het verhaal achter je dj-naam Venomenal?
“Het verzinnen van een naam voor je pseudoniem is één van de lastigste dingen die er is. Ik denk dat veel artiesten het hiermee eens zullen zijn. Ik heb veel pseudoniemen gehad, maar was nooit echt tevreden met wat ik had. Die bootleg van Gotye maakte ik onder de naam ‘Joe Caraoca’, die naam had ik gejat van die groene vogel in Donald Duck. Daar was ik in mijn jeugd heel erg fan van. Daarvoor had ik nog een paar andere belachelijke namen die ik uit respect voor mezelf maar achterwege laat, haha. Net voor mijn eerste release was ik zoveel met produceren bezig dat het inmiddels een uit de hand gelopen hobby was geworden. Ik dwong mezelf om voor ééns en altijd een naam te kiezen die geweldig was, die fenomenaal was: Venomenal. Dikke anticlimax natuurlijk, want het heeft niet echt een diepere betekenis. Maar doet hoeft ook niet altijd, toch?”

Hoe beschrijf je jouw muziek?
“Ik omschrijf mijn muziek vaak als supervrolijk en dansbaar, maar altijd met een verhaal. Ik ben op dit moment met een E.P. bezig waar een paar singles tussen zitten. Het zijn hele vrolijke platen, maar de teksten in die singles gaan over dingen die in mijn leven zijn gebeurd die eigenlijk niet vrolijk zijn. Zo probeer ik mijn vrolijke en serieuze kant te combineren. Het blijkt dat dit tot nu toe een goede combinatie is. De voornaamste reden waarom ik muziek maak is omdat ik daarin alles wat ik meemaak en hoe ik ben kwijt wil kunnen.”

Mooi! Heb je een voorbeeld van hoe dat ging bij één van deze singles?
Tot nu toe heb ik nog niet een plaat gemaakt waar ik zelf ook de tekst op heb geschreven, maar dat is een proces wat je moet leren en daar ben ik achter de schermen wel druk mee bezig. Eén van de platen die nog uitkomt gaat over zelfmoord, geschreven en gezongen door een goede conservatorium-vriendin van me. Ik heb de tekst niet zelf geschreven, maar omdat ik net als haar ook met zelfmoord te maken heb gehad voelde ik dat ik hier iets mee moest doen. Toen ik de vocaal kreeg heb ik geprobeerd om de productie zo goed mogelijk daarbij te laten passen. Dat was een hele uitdaging, omdat de basis voor mijn muziek altijd vrolijkheid is, maar uiteindelijk heeft het me geholpen om wat beter met dit onderwerp en alle ervaringen en emoties die daarbij komen te kunnen dealen.”

Wat onderscheidt jou van andere dj’s?
“Haha, daar is-ie weer! Ik word op het conservatorium zwaargewond gegooid met deze vraag. Ik denk dat het antwoord op je vorige vraag al redelijk uniek is. Als je dat dan nog eens combineert met de Friese nuchterheid waarover ik beschik kom je al snel tot een unieke formule. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om het visuele gedeelte overeen te laten komen met mijn muziek. Daarom heb ik mijn eigen logo ontwikkeld en maak ik samen met de designer van het label waar mijn E.P. binnenkort op uitkomt de artworks voor alle platen, manusje-van-alles als ik ben!”

Heb je op dit moment een contract?
“Op dit moment heb ik mijn publishing getekend bij Cloud9. Zij helpen me vooral met het rondsturen van mijn demo’s naar een aantal labels en met het opzetten van samenwerkingen met vocalisten en songwriters, zoals bij With You. De vocaal daarvan is via Cloud9 gegaan. Zij hadden contact met een songwriter en zangeres uit Zweden: Ivar Lisinski en Emelie Cyréus (de Zweedse Miley Cyrus).”

Hoe zijn zij bij jou terecht gekomen?
“Een tijdje na mijn eerste release Gameboy kreeg ik een mailtje van de labelbaas waar ik het nummer had uitgebracht met de vraag of ik al een publisher had. Het was meer een clubplaat en vertegenwoordigt niet echt meer mijn sound, maar hij zit nu al dik over de 700.000 plays op Spotify. Zeker niet slecht voor een eerste release. Ik antwoordde dat ik dat nog niet had en niet veel later kreeg ik een mailtje van Cloud9. We gingen in gesprek en het voelde als een goede keuze om daar te tekenen. Ik was natuurlijk heel blij! Het was voor mij een nieuwe stap in de goede richting.” 

Wanneer kreeg je voor het eerst gigs, hoe begon dat?
“Mijn eerste gig als Venomenal was al meteen op ADE. Magnificence stelde mij voor aan een dj uit Scandinavië genaamd Years. Hij bracht mij vervolgens in contact met Marcus Schössow. Ik bracht mijn eerste plaat uit op zijn label. Hij zag iets in mij en liet me openen op zijn label night tijdens ADE 2016. Daarna kreeg ik nog een paar gigs in Friesland. Dit jaar draai ik tijdens ADE op de label night van niemand minder dan Hardwell. Daar heb ik echt heel veel zin in!”

Hoe is het om op ADE te staan?
“De hele dancewereld en meer is tijdens ADE in Amsterdam te vinden. Uiteindelijk krijg je volgens mij nog niet eens 5% mee van alles wat er gebeurt die dagen. Om daar deel van uit te maken en dan ook nog eens op één van dé feestjes van het hele event is natuurlijk heel cool!”

Ben je al nerveus? Heb je überhaupt zenuwen voor een gig?
“Ik treed nog niet zo heel vaak op als dj, dus om dan al op zulke feestjes en festivals te staan dat geeft natuurlijk wel even wat extra spanning. Maar dat is altijd gezonde spanning en daar ga je alleen maar beter van presteren. Ik heb voor mijn leven als dj al veel opgetreden als pianist, dus ik ben het wel gewend om op te treden en ik weet altijd hoe ik mezelf daarvoor kan ontspannen.”

Wat zijn je speciale trucs die je hiervoor gebruikt?
“Als ik ’s avonds een gig heb, ga ik in de middag even hardcore FIFA spelen. ’s Avonds voor mijn gig is het een kwestie van rustig adem blijven halen en positief blijven denken. Als ik dan eenmaal mijn eerste plaat eruit gooi en de overgang op het tweede nummer goed gaat dan gaat de rest eigenlijk vanzelf.”

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Hoe kwamen ze bij jou terecht?
“Mijn ADE-gigs komen altijd doordat ik een nummer uitgebracht heb op het label dat zo’n feestje organiseert. Ik heb ook altijd tegen mezelf gezegd: ‘Focus je volledig op je muziek en zorg dat je een eigen sound hebt, dan komen de optredens je ook wat makkelijker tegemoet.’ Tot nu toe blijkt dat (met externe hulp) ook goed te werken.”

Je track With You ging viral in Canada en heeft 1,2 miljoen plays op Spotify. Hoe is dat voor jou?
“Dat is een hele mijlpaal, vooral omdat het nog maar mijn tweede plaat is die ik heb uitgebracht. Ik zat al vanaf dag één elke dag op Spotify te kijken hoeveel plays erbij waren gekomen. Hij kwam in playlist na playlist en ik werd met de dag enthousiaster. Toen ik in de groepsapp hoorde dat hij viral ging in Canada was dat de kers op de slagroom op het glazuur van de appeltaart! Alleen al de gedachte dat ruim 6.000 kilometer verderop een nummer van mij zo vaak wordt beluisterd, vind ik moeilijk te bevatten.”

Voel je een druk op je om dit succes te evenaren?
“Niet echt, ik ben ervan overtuigd dat er nog grotere successen zullen komen. Ik werk ontzettend hard en het zit me vaak ook mee, wat ik regelmatig afklop natuurlijk! Het is ook niet verstandig om druk te gaan zetten op een creatief proces, daar krijg je writer’s blocks van.”

Hoe ontstond deze track?
“De eerste versie ontstond eind 2015. Ik had een opzetje gemaakt met de melodie en de akkoorden. Ik stuurde dit op naar de jongens van Magnificence, die ik toen al een tijdje kende en al wat niet-uitgebrachte samenwerkingen mee had gedaan, ze waren heel enthousiast. Een paar maanden later was daar dan de eerste versie van de plaat. Deze werd echter niet echt opgepakt door labels. We besloten om een andere versie te maken. Ik weet nog dat ze er mee aan de slag waren geweest en mij een voice-clip stuurden van wat ze hadden en ik was razend enthousiast. Ik stuurde het naar mijn publisher en die kwam binnen een paar dagen al met het nieuws dat het label van Hardwell   Revealed Recordings   geïnteresseerd was. Niet veel later kwam er een vocaal op die precies bij de plaat paste en zo ontstond With You. Voor mij is het een liefdesliedje. Als ik het luister dan denk ik aan het gevoel dat die ander jou kan geven. Het mooie van muziek is dat je helemaal zelf mag bepalen waar een nummer voor jou over gaat.”

Wat heb je precies veranderd waardoor het later door Revealed Recordings wel werd opgepakt?
“We hebben het van een clubplaat veranderd naar een Spotify/radioplaat. De focus ligt in de laatste versie veel meer op de melodie, vocaal en het gevoel van de hele plaat. Omdat we de eerste versie wel gedraaid hebben, was er van fans wel heel veel vraag naar die versie, dus die hebben we daarna ook nog uitgebracht voor een extra push!”

Waar haal je je inspiratie voor je muziek vandaan?
“Die haal ik veelal uit de dingen die ik meemaak in mijn leven. Als ik dan een tijdje een beetje inspiratieloos ben ga ik wat meer op zoek naar muziek of ga ik andere dingen doen zoals sporten, series kijken, met vrienden hangen of swipen op Tinder, haha.”

Welke dj’s zie jij als jouw voorbeeld en waarom?
“Op dit moment Galantis. Zij hebben echt een eigen sound en hun muziek is vaak heel vrolijk. Hun branding is naar mijn mening ook heel sterk, ik vind het vet dat ze daar veel aandacht aan besteden. Ze laten hun beeldmerk de ‘seafox’ vaak terugkomen. In hun artwork gebruiken ze veel kleur en hun muziek is ook heel kleurrijk. Ik wil voor mijzelf ook dat het een compleet plaatje wordt.”

Welke studie volg je en waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik volg nu een studie genaamd ‘Electronic Artist & Producer’ op het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Deze studie heb ik gekozen, omdat het wat meer gericht is op visie en netwerk dan andere studies en ik had toen het gevoel dat dat onderwerpen waren waar ik hulp bij nodig had. Ik had toen geen idee ervan dat het eigenlijk best belangrijk is als je in de enorm verzadigde scène er bovenuit wil schieten. Waar ik wel moeite mee heb is het daadwerkelijk designen in bijvoorbeeld Illustrator of Photoshop. Ik moet daar nog heel veel tijd in steken om tot een resultaat te komen, maar ik vind dat je dat ervoor over moet hebben.”

Je zit nu in je derde jaar op het artEZ. Hoe combineer je school met je dj-carriere?
“Op mijn opleiding zijn ze een grote voorstander van het betrekken van je carrière met school. Dit betekent dat ik opdrachten vanuit school kan combineren met Venomenal. Vaak zijn dit producties, maar het kunnen ook projecten zijn waar je een heel semester mee bezig bent.”

Hoe ziet een maand voor jou eruit?
“De ene maand is wat drukker dan de andere. Ik tour (nog) niet, dus ben ik vaak thuis muziek aan het maken. Ik ben laatst wel bijvoorbeeld bij Sony in Amsterdam geweest om te schrijven op een van mijn producties en begin dit jaar ben ik ook naar een songwritingcamp in Spanje geweest. Naast school, thuis produceren en optredens zijn dit soort uitstapjes heel inspirerend om mee te maken. Ik ontmoet daardoor ook heel vaak nieuwe mensen waar ik heel veel van leer. Het is nu nog heel verschillend per maand, maar ik merk dat ik het steeds vaker drukker krijg, wat natuurlijk alleen maar goed is! Ik zie soms mensen van mijn leeftijd met een vaste baan, eigen huis of zelfs een kind en dan ben ik eigenlijk best blij dat ik dat niet ben.”

Wat heb je zoal geleerd tijdens zo’n uitstapje?
“Dat hangt natuurlijk van het uitstapje af. Als ik op songwritingcamp ga dan leer ik natuurlijk van alles over songwriting. Ik leerde bijvoorbeeld in Spanje een ervaren songwriter kennen die altijd een map met allemaal zelfgeschreven lyrics bij zich had en daar vaak naar refereerde op bepaalde punten tijdens het schrijven. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van werken en hoe meer manieren je leert kennen, hoe beter en efficiënter je eigen manier van werken wordt.”

Wat is tot nu toe jouw hoogtepunt?
“Dat is zonder twijfel de release van With You en alles wat daaromheen plaats heeft gevonden. Echter ben ik daar best wel nuchter onder. Mijn moeder zegt wel eens: ‘Je mag daar best wat trotser op zijn, hoor, de dingen die je doet!’ ‘Ja mam’, zeg ik dan, haha. Stiekem ben ik ook best wel heel erg trots op mezelf!”

Wat maakte dit zo tof?
“De aandacht en reacties van buitenaf, ook van mensen die ik niet eens ken. Het was de eerste keer dat ik bij het schieten van een videoclip was en er zelfs ook een kleine rol in speelde. Daarnaast was het mijn radiodebuut in Amerika en was hij ook een tijdje regelmatig op Nederlandse radiostations te horen. Ik heb er ook mijn ADE-gig aan te danken, dus het is een optelling van allemaal goede dingen.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?
Mezelf ontwikkelen als artiest, meer muziek uitbrengen, mijn verhaal door de muziek delen met de wereld – zelfs al boeit het de wereld niet zoveel –, meer optreden, gitaar leren spelen, meer samenwerken met songwriters, school afmaken, artwork leren maken, culinaire hoogstandjes leren maken en gespierder worden. Ik denk dat eraan dj’en wel een leeftijdsgrens zit. Ik vind het moeilijk om in te schatten. Produceren wil ik mijn hele leven blijven doen.”

Wat wil je met jouw muziek bereiken?
“Het voornaamste wat ik met mijn muziek wil bereiken is dat ik ervan kan leven. Ik hoef niet rijk te zijn, als ik maar lekker kan wonen en mijn ding kan blijven doen. Die weg is nog lang, maar ook heel leuk. Ik wil muziek maken waarvan mensen zonder naar de artiest en titel te kijken weten dat het mijn muziek is. Ik wil dat mijn muziek goede herinneringen in mensen oproept, zoals sommige muziek dat bij mij doet. Ik denk dat er nog veel dingen zijn die ik heb meegemaakt waar ik nog over kan schrijven of op kan produceren. Liefde, vakanties, werk en andere overige dingen; er is genoeg materiaal!”

Welke tip wil je aan andere jongeren meegegeven die ook een carriere als dj ambiëren?
“Ambieer eerst als producer; leer een instrument te bespelen. Als het even kan is dat een piano, omdat je daar heel veel aan hebt tijdens het produceren. Maak uren als producer, deel je producties online, vraag om feedback en neem die feedback serieus. Daarnaast: doe het voor jezelf, om je verhaal te vertellen en om een deel van je leven erin kwijt te kunnen.”

Houd Venomenal in de gaten via: https://www.facebook.com/venomenalmusic en https://soundcloud.com/venomenalofficial. Je kan hem ook zien op ADE: https://www.amsterdam-dance-event.nl/artists/venomenal/5152743/

Beeld: Luc Hop

 

 

 

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie