Museum Voorlinden

Hoogtepunten van Museum Voorlinden

1 min read

Op een prachtig landgoed ligt privémuseum Voorlinden. Afgelopen weekend bekeek ik daar toffe, moderne kunstwerken. De hoogtepunten deel ik met jullie.

De Tussentijd
De Japanse kunstenares Yayoi Kusama woont sinds 1977 in een psychiatrische kliniek. Al sinds haar jeugd heeft ze last van hallucinaties waarin ze de wereld ziet als allemaal oneindige stippen. Met haar werk probeert ze meer grip te krijgen op de wereld om haar heen. Het dieprood van Dots ziet er niet alleen mooi uit, de verschillende eivormen die allemaal op een kluitje zitten, illustreren ook goed de chaos die zich afspeelt in het hoofd van Yayoi Kusama.

Museum Voorlinden

Major Tom grijpt gelijk je aandacht, want een zwevende bol dat fascineert. Edith Dekyndt vulde de ballon met evenveel helium als lucht, zodat die zweeft tussen de grond en het plafond. Pas als de temperatuur verandert of wanneer er luchtdruk ontstaat door voorbijlopende bezoekers, komt de ballon in beweging.

Museum Voorlinden

In eerste instantie begrijp je niet wat er zo bijzonder is aan deze vuilniszakken, totdat je beter ernaar kijkt. Afval is vaak vluchtig omdat we het weggooien, maar dit afval is voor altijd. Gavin Turk beschilderde deze bronzen vuilniszakken matzwart zodat ze glimmen en net echt lijken. Doordat ze loodzwaar zijn, blijven ze op haar plek.

Museum Voorlinden

De tentoonstelling De Tussentijd is nog te zien t/m 5 november.

Vaste collectie
Dit glazen zwembad is een hele belevenis! Leandro Erlich ontwierp Swimming Pool speciaal voor het Museum Voorlinden. Vanaf de bovenkant lijkt het op een normaal zwembad, maar als je naar beneden gaat dan zie je dat dit niet het geval is. Je kunt beneden even door het zwembad ‘zwemmen’ en vanaf de bovenkant zie je de bezoekers onder water lopen. Leuk voor een foto en je komt gewoon weer boven water!

Museum Voorlinden

Het oudere echtpaar van Couple under an umbrella lijkt levensecht. Ron Mueck was al op jonge leeftijd onder de indruk van poppen, omdat hij de zoon is van een poppenmaker. Later begon hij met het maken van bijna realistische mensfiguren, bijna want ze zijn reusachtig. Het indrukwekkend aan de poppen is dat ze tot in de details zijn uitgewerkt, zelfs hun rimpels zijn zichtbaar.

Museum Voorlinden

Adres: Buurtweg 90, Wassenaar
Open: Maandag t/m zondag van 11:00-17:00 uur.

Beeld: Museum Voorlinden, Yayoi Kusama, Edith Dekyndt, Gavin Turk, Leandro Erlich en Ron Mueck

Welk kunstwerk wil jij zien?

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

1 thought on “<span style='color:#7499bf;'>Hoogtepunten van Museum Voorlinden</span>

Geef een reactie