IDFA

Cultuurtip: IDFA Weekender

3 min read

Sinds afgelopen woensdag is het weer tijd voor het Amsterdamse documentairefestival IDFA. T/m 26 november kun je voor de dertigste keer inspirerende documentaires zien. Voor de eerste keer is er IDFA Weekender: een speciaal programma voor jonge mensen van achttien tot en met dertig jaar in de Brakke Grond. En jij maakt kans op kaarten daarvoor!

Zaterdag 25 november
The Dread
In het Argentijnse dorpje El Dorado geloven ze niet in deskundige dokters, wel in hun eigen genezingskracht. Van een genezing op afstand met slechts een sms’je tot een kikker die kiespijn wegneemt. Maar alleen de 65-jarige Jorge kan de doodsangst espanto genezen. Hoe hij dat precies doet is een mysterie, maar de mannen uit het dorp laten de vrouwen ver uit zijn buurt. Met vooraf een introductie door Aukje Dekker en Arthur van Beek (Van het Eddie the Eagle Museum).

11:00-12:30 uur

In Praise of Nothing
Na een introductie van Ko van ’t Hek en Yuki Kho (van Kunstkijken met Ko en Kho) word je meegenomen door de voice-over van zanger Iggy Pop in de wereld van het niets. Tweeënzestig filmmakers maakten over de hele wereld deze beelden. In poëtische zinnen wordt verteld over thema’s als leven en dood, politiek, de relatie tussen man en vrouw en de betekenis van het bestaan. Soms sluiten de beelden aan bij de monoloog, de andere keer moet je zelf de connectie ontdekken.

14:00-15:40 uur

Silvana
In deze documentaire volgen we het turbulente leven van de Zweedse rapper Silvana Imam, die in 2014 doorbreekt. Met haar autobiografische raps vraagt zij aandacht voor politiek, haar eigen immigrantenachtergrond en seksuele geaardheid. Zo maak je kennis met een feministische en lesbische hiphopartiest die niet op haar mondje gevallen is. Tijdens een optreden bij het festival Way Out drijft ze de spot met neonazi’s en rapt ze: ‘Ik wil het patriarchaat verwoesten’. Ook zie je in de beelden haar grote liefde voor zangeres en partner Beatrice Eli en de onzekere kanten van de ‘powerwoman’. Ontmoet Silvana tijdens het nagesprek.

16:30-18:00 uur

Independent Boy
De jonge filmmaker Vincent Boy Kars vraagt zich af in hoeverre iemands leven maakbaar is. Hij neemt een maand lang alle beslissingen voor zijn vriend Metin. Zo moet de twintiger op zichzelf gaan wonen en iets van zijn leven maken. Met hulp van zijn kliminstructeur leert Metin dat hij moet nadenken over waar hij naar toe wilt in het leven en dat je die stappen moet plannen. En laat dat nou net zijn waar hij niet goed in. Een aanrader voor millenials die soms ook worstelen met met hun leven. Aan het einde gaat acteur Ko Zandvliet in gesprek met de maker en wordt er gedanst om alle zorgen voor even te vergeten.

20:30-22:40 uur

Zondag 26 november
Ramen Heads
Ramen zijn steeds populairder. Diende de Japanse noedelsoep eerst vooral als middel om de honger te stillen in het naoorlogse Japan… Tegenwoordig gaan mensen op zoek naar de ultieme ramen. En waar vind je die? Bij Tomita Osamu, die al drie jaar is uitgeroepen tot de beste ramenchef van Japan. Hij wil alleen de beste ingrediënten voor zijn klanten. Hiernaast komen andere beroemde ramenchefs als Fukuja en Ichifuku aan bod. Start de avond met ramen van chef en filmmaker Fow Pyng Hu.

12:00-14:00 uur

Fullscreen
We zien de éne na de andere videoclip voorbij komen via YouTube, maar doordat het aanbod zo groot is, staan we niet meer stil bij de échte parels. Op deze zondagmiddag delen muziekjournalist Job de Wit en singer-songwriter Lucky Fonz III hun favoriete documentairevideoclips. Deze videoclips zijn als het ware korte verhalen met weinig tekst, want de beelden spreken voor zich.

15:00-16:30 uur


Cultypleasure mag in samenwerking met het IDFA 1x 2 kaarten weggeven voor één van de documentaires tijdens IDFA Weekender. Wil jij kans maken daarop? Laat dan in een reactie hieronder weten naar welke voorstelling jouw voorkeur uitgaat en waarom. Of stuur een mailtje naar Rosaleeszarzynski@hotmail.com. Op dinsdag 21 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Niet gewonnen? Bestel dan kaarten via: https://www.idfa.nl/nl/info/idfa-weekender. Iedereen die jonger is dan dertig krijgt 30% korting!

* Let op: de documentaires zijn in het Engels ondertiteld.

Beeld: IDFA, still uit Independent Boy

 

 

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie