Femke Kamps

‘Inspiratie komt voor mij vaak voort uit een gedachte, ervaring of gesprek’

7 min read

Voor deze rubriek interview ik wekelijks jong, aanstormend talent. Schrijfster, blogster en journalist Femke Kamps (26) liep stages bij Fashionista en Glamour. Ze schrijft sindsdien voor diverse grote merken. Sinds 2011 heeft ze haar eigen blog: Younique. Vorig jaar werd het succes haar teveel en kreeg ze last van hyperventilatie. Haar ervaringen verwerkte ze in het pas uitgebrachte boek: Fuck the quarterlife crisis.

Hoe ontstond jouw passie voor schrijven?
“Mijn passie voor schrijven begon al op jonge leeftijd, rond mijn tiende. Ik kan me goed herinneren dat ik als kind graag fictieve verhalen schreef. Toch was het vroeger mijn grote droom om dierenarts te worden. Toen exacte vakken niet mijn ding bleken te zijn, viel dit weg. Al wilde ik achteraf gezien toch liever met dieren knuffelen dan ze opensnijden.”

Hoe ging het daarna verder?
“Mijn eerste blog begon ik in 2007. Ik was toen zestien en gebruikte het echt als online dagboek. Ik vond het ontzettend leuk om te schrijven over wat ik allemaal op de middelbare school meemaakte. Achteraf gezien ontzettend jammer dat ik deze schrijfsels heb verwijderd. Toen ik overstapte met mijn blog van web-log.nl naar WordPress werd deze inhoud automatisch verwijderd. Niet een bewuste keuze, maar ik had het nu wel graag met een goed glas wijn op de bank willen teruglezen.”

Uiteindelijk schreef je je na je opleiding Communicatie Design in als freelancer bij de Kamer van Koophandel. Waarom heb je ervoor gekozen om zelfstandig verder te gaan en niet voor zekerheid in dienst van een bedrijf?
“Ondernemer worden ging voor mij in zekere zin per ongeluk. Na mijn stages bij Fashionista (nu: Fashionchick Girls) en Glamour bleef ik voor hen werken als freelancer naast mijn studie. Gaandeweg kreeg ik steeds meer opdrachtgevers. Tegen de tijd dat ik was afgestudeerd ging het zo goed, dat ik eigenlijk niet anders meer wilde. Inschrijven bij de KvK was dus een logische stap, maar nam natuurlijk niet weg dat het eng was. Waar ik het freelancen eerst ‘erbij’ deed, werd het nu serious business.”

Hoe ging het na jouw opleiding verder? Kwam je gemakkelijk aan klussen?
“Het vinden van freelance-klussen ging (en gaat) vrij makkelijk. Als je eenmaal een netwerk hebt opgebouwd en je goed werk levert, weten mensen je gelukkig altijd wel te vinden. De meeste opdrachten heb ik dan ook echt te danken aan mijn netwerk en mond-tot-mondreclame. Iets waar ik enorm geluk mee heb!”

Kun je een voorbeeld geven van een opdracht die je via mond-tot-mondreclame binnenhaalde?
“Dankzij een bevriende collega-freelancer ben ik bijvoorbeeld terechtgekomen bij Shoeby. Zij was daar eerder online coördinator en toen ze zelf besloot om te stoppen, heeft ze mij aangedragen. Daar ben ik heel blij mee, want het is een ontzettend leuke opdrachtgever.”

Kun je er op dit moment van leven?
“Absoluut, het is mijn fulltime job. Ik werk gemiddeld twee dagen in de week thuis, twee dagen op het hoofdkantoor Shoeby en vanaf december één dag in de week bij Hashtag Workmode in Utrecht. Soms zijn er ook dagen dat ik bijvoorbeeld on the road ben en in Den Haag, Rotterdam of Almere werk voor een opdrachtgever. Heel afwisselend dus! Gelukkig heb ik veel vaste opdrachtgevers en opdrachten. Dit bespaart me een heleboel slapeloze nachten.”

In de wereld van de journalistiek is heel veel concurrentie. Hoe onderscheid jij jezelf van anderen?
“Ik denk dat mijn blog zeker hieraan bijdraagt. Het is een laagdrempelig platform om te laten zien wie je bent en wat je doet. Dichtbij jezelf blijven is dan ook ontzettend belangrijk. Uiteindelijk kom je dan vanzelf terecht op de juiste weg. Mijn schrijfstijl is denk ik persoonlijk en altijd met een knipoog. Ik houd van humor en ik vind het belangrijk dat mensen zich op wat voor manier zich echt aangesproken voelen door de tekst.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“In principe probeer ik altijd zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Inspiratie komt voor mij vaak voort uit een gedachte, ervaring of gesprek. Dit kan overal en op ieder moment zijn. Dat maakt het ook juist zo leuk! Mijn boek is hier het perfecte voorbeeld van. Alle hoofdstukken hiervan zijn geïnspireerd door een gedachte, ervaring of gesprek wat ik ook illustreer met een anekdote aan het begin van ieder hoofdstuk.”

Veel schrijvers hebben een vast schrijfritueel. Wat is de jouwe?
“Oh, die heb ik niet hoor. Computer aan en gáán, denk ik.”

Wat doe je als je een writer’s block hebt?
“Die heb ik eigenlijk nooit voor zover ik mij kan herinneren. Voor mijn boek schreef ik namelijk juist op de momenten dat ik me geïnspireerd voelde – of dit nu op zondagavond of woensdagmiddag was. Mijn tip is dan ook om vooral niks te forceren. Soms kan het écht beter zijn om even iets anders te gaan doen voor je verdergaat met schrijven.”

Voor je boek heb je verschillende experts geraadpleegd. Wat is het belangrijkste wat je van hun hebt geleerd?
“Het belangrijkste dat ik van de experts heb geleerd, is vooral een bevestiging geweest: dat millennials niet zwak zijn, maar dat de maatschappij simpelweg binnen een korte tijdsspanne enorm is veranderd. Denk aan de snelheid en de hoeveelheid prikkels die we dagelijks moeten verwerken.”

Denk je dat die mix van persoonlijk/interviews nodig is om een ‘goed’ boek te maken?
“Voor mij was interviewen van experts zeker een cruciaal onderdeel van een goed boek. Vertellen over mijn persoonlijke ervaring zorgt misschien voor herkenning, maar ik vind het ook belangrijk dat lezers écht iets uit mijn boek kunnen halen, zowel qua inzichten als tips.”

Je boek is heel persoonlijk, zo vertel je onder andere over hyperventilatie op weg naar een feestje. Was het een moeilijke beslissing om het boek uit te geven?
“Aanvankelijk schreef ik deze verhalen op voor mezelf. Om het van mezelf af te schrijven. Het was destijds helemaal nog niet mijn intentie om het uit te geven. Wat achteraf zeker goed is geweest, omdat ik me hierdoor niet geremd heb gevoeld om het op te schrijven zoals het écht is. De reden om het wel uit te geven is omdat ik in gesprekken met leeftijdsgenoten merkte hoeveel van hen met dezelfde problemen rondliepen. Er wordt in mijn beleving echter nog te weinig over gepraat, terwijl herkenning en erkenning de eerste stappen zijn naar ‘heling’. In de huidige maatschappij is er weinig ruimte voor kwetsbaarheid en mentale problemen. Dit wil ik graag doorbreken.”

Wat hoop je vooral met jouw boek te bereiken?
“Op de eerste plaats hoop ik herkenning en erkenning te bieden voor iedereen – en specifiek twintigers- die met zichzelf in de knoop zitten, maar bovenal om mentale problemen meer bespreekbaar te maken. Er heerst hier helaas toch een zeker taboe op, wat het nog lastig maakt voor mensen die hiermee kampen om hierover naar buiten te treden. Terwijl juist in het bespreekbaar maken een oplossing zit.”

Waar denk je dat het taboe vandaan komt?
“Veel mensen vinden het lastig om zichzelf kwetsbaar op te stellen, omdat dit vaak wordt geassocieerd met zwakte. Bovendien is het al lastig om aan jezelf toe te geven dat het niet goed gaat, laat staan aan een ander.”

Wat wil je meegeven aan andere jongeren die ervan dromen om schrijver te worden?
“Het is mogelijk. Just start. Kies voor hetgeen wat nu goed voelt en ga hiervoor. Ik geloof erin dat je dan uiteindelijk altijd terecht komt waar je moet zijn. Zelfs op het moment dat je het minst verwacht.”

Wat wil je over tien jaar bereikt hebben?
“Wat ik dankzij mijn boek vooral heb geleerd, is om juist géén tienjarenplan te hebben. Ambities zijn natuurlijk goed, maar ik wil mezelf beslist niet blindstaren op die stip aan de horizon. Al hoop ik over tien jaar wel – geïnspireerd door mijn boek- hard te werken aan een verandering in het onderwijssysteem waarin er naast vakken als Wiskunde en Biologie ook een vak als Persoonlijke Ontwikkeling bestaat. Maar schrijven, dat zal ik altijd blijven doen.”

Wil jij Femke haar boek lezen? Je kunt hem bestellen door op onderstaande link te klikken.


Beeld: Mariska van der Haven

 

 

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie