De exposities die ik bezoek zijn meestal in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat is niet gek, want in de Randstad is nou eenmaal veel te zien. Maar daarbuiten zijn er nog zoveel andere tentoonstellingen die ook de moeite waard zijn!
Vluchtelingen in Calais
Henk Wildschut fotografeerde van 2005 tot 2016 duizenden vluchtelingen in Calais. Het vluchtelingenkamp uit zijn fotoreeks Ville de Calais zag hij veranderen van ‘The Jungle’ naar een eigen stad, compleet met winkels, restaurants, bakkers, disco’s en theaters. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van Fotomanifestatie Enschede, die als thema heeft: Walk-in Worlds. Hierbij zijn er verspreid over de stad exposities die in het teken staan van vreemdelingen en de versmelting van verschillende culturen. T/m 26 november in Tetem.
Adres: Stroinksbleekweg 16, Enschede
Open: Maandag t/m zondag van 11:00-17:00 uur.
© Bovenstaande foto is van Henk Wildschut en de header is van Jesper Janse
Subculturen
De moderne kunstwerken in Mixed Zone zijn een weerspiegeling van verschillende (sub)culturen, genders en alter ego’s. Van de slaapkamer van een Jan Smit fan tot een carnavalsvierder in een snackbar. En wat dacht je van Robbie Williams tussen plassende politieagenten? Verder toont de film The Dust Channel, van de Israelische Roee Rosen, een Israëlische familie die aan xenofobie lijdt voor vuil en zand. Komt dat zien t/m 18 februari 2018 in Museum Helmond.
Adres: Frans Joseph van Thielpark, Helmond
Open: Dinsdag t/m vrijdag van 10:00-17:00 uur en in het weekend van 12:00-17:00 uur.
© Lenneke is fan van Jan Smit, Lattrop, 6 september 2006, 2008, Martijn van de Griendt
Videokunst
In het Bonnefantenmuseum is van 1 december 2017 t/m 25 maart 2018 de solotentoonstelling NEW SUNS van de Amerikaanse filmmaker Kahlil Joseph. Hij maakte korte films en video’s voor onder andere Beyoncé en Kendrick Lamar. Zijn films gaan vaak over de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Ze hebben bijpassende muziek, zijn dromerig en puur. Kahlil speelt voortdurend met thema’s als tijd en ruimte. Laat je ook fascineren door zijn werk!
Adres: Avenue Céramique 250, Maastricht
Open: Dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00 uur.
© Kahlil Joseph, Wizard of the Upper Amazon (2016), Motion picture still, courtesy Kahlil Joseph
Landschappen
Kunstenaar Markus Matthias Krüger schildert bijzondere landschappen. Daarvoor laat hij zich inspireren door William Turner, Claude Lorrain, Jacob van Ruisdael en Wolfgang Mattheuer, wiens werk ook te zien is in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis. In één oogopslag zie je niet wat voor onheil erachter de schilderijen schuilgaat, des te meer reden om extra goed te kijken. Van bomen die door daken gaan tot huizen die verzakken. T/m 7 januari 2018.
Adres: Blijmarkt 20 en ’t Nijenhuis 10, Zwolle
Open: Dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00 uur.
© Museum de Fundatie
Naar welke expositie ga jij?