Damian Bast

‘Jonge gasten willen weten wat ik van hun muziek vind’

6 min read

Voor deze rubriek interview ik wekelijks jong, aanstormend talent. De 20-jarige Damian Bast uit Hilversum – beter bekend als dj Dastic – onderbrak vorig jaar zijn studie om een platencontract te tekenen bij Spinnin’ Records. Sindsdien draait hij wanneer het maar kan, van de vetste festivals in Nederland tot Peru.

Wilde je altijd al dj worden?
“Nee, vroeger wilde ik profvoetballer worden. Op mijn twaalfde ging ik een beetje draaien. Er werd aan mij gevraagd of ik op het schoolfeest wilde draaien met wat cd’tjes, dat was nog voor de lol. Ik dacht nooit: daar maak ik mijn beroep van.”

Hoe kwam je op de naam Dastic?
“Ik zat een beetje te kijken met mijn voornaam en achternaam. In het begin had ik nog geen dj-naam en deed ik het onder mijn eigen naam. Met vrienden en familie kwam ik uiteindelijk uit op Dastic. Mijn naam is Damian, vandaar ‘da’. De ‘st’ zijn van mijn achternaam. Dat deed me denken aan dj Dannic, dus ik dacht: aah tof, Dastic.”

Wat voor opleiding heb je gevolgd?
“Mavo, havo en daarna studeerde ik Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht, maar daar ben ik na een halfjaar mee gestopt omdat ik bij Spinnin’ Records een platencontract tekende.”

Hoe kwam je bij Spinnin’ terecht?
“Bijna een jaar geleden benaderde Spinnin’ mij. Ik had een remix online gezet, hierna kreeg ik een mailtje van de releaser van Spinnin’ Records en mocht ik op gesprek komen. Daarvoor was ik best nerveus! Ik heb toen de muziek laten horen waarmee ik bezig was. Zo begon het. Ik had de dag ervoor een gesprek gehad bij een ander label en had dus twee keuzes. Het was spannend, mijn droom die uitkwam.”

Hoe kwam Let Me Love You tot stand?
Let Me Love You is natuurlijk een cover. Ik zat bij een vriend in de auto toen Let Me Love You op zijn Spotify voorbijkwam. Ik dacht: ik ga er zelf iets mee proberen, er wordt wel meer met oude muziek gedaan.”

Waar maak je al die muziek?
“Ik produceer mijn muziek meestal in mijn kamer. Daar heb ik speakers, een laptop en een keyboard. Als er een zanger bijkomt, huur ik of de zanger een studio.”

Hoe is het om miljoenen plays te hebben op Spotify?
“Speciaal! In het begin houd je elke mijlpaal bij, maar op een gegeven moment realiseer je je dat het ook maar cijfers zijn en dat je ook weer verder moet. Maar het blijft leuk dat Let Me Love You het na drie maanden nog steeds goed doet.”

Waar haal je je inspiratie voor je muziek vandaan?
“Dat verschilt. De laatste tijd veel uit oude muziek. Twee keer per jaar (ín de zomer en winter) hebben we een writersscan met anderen die een contract hebben bij Spinnin’ Records en singer-songwriters die niet getekend zijn, maar wel veel talent hebben. We worden ingedeeld en dan krijgen we drie uur om aan een opzetje te werken.”

Wat is er zo leuk aan dj zijn? Heb je nog andere dingen die je graag doet?
“Muziek is mijn grootste hobby en passie. Ik sport ook graag. Vorig jaar ben ik gestopt met veldvoetbal, dat deed ik al sinds mijn vijfde. Nu ga ik alleen nog naar de sportschool en ik doe aan zaalvoetbal.”

Hoe onderscheid je jezelf van al die andere dj’s?
“Ik probeer om een eigen sound te creëren en niet bang te zijn om creatief te falen, dan kan er niet zoveel misgaan. Ook door dingen te doen die anderen niet doen. Twee jaar geleden begon ik muziek te maken waarin ik een trendsetter wil zijn. De house op festivals vind ik te agressief. Mijn muziek is vrolijk, melodieus en met grappige en kleine vocalen, dat slaat aan.”

Word je vaak herkend?
“Soms tijdens het uitgaan in Amsterdam, maar het valt nog wel mee. Dan hoor ik: ‘Yo, ben jij Dastic?’ En zeggen ze dat ze je muziek leuk vinden. Daar doe je het voor! Ik krijg ook best wel dm’s op Instagram of Facebookberichten van jonge gasten die willen weten wat ik van hun muziek vind. Ik probeer daar zoveel mogelijk op te reageren. Dat is alleen maar leuk.”

Hoe ziet jouw gemiddelde week eruit?
“Vooral uit veel muziek maken! Na Let Me Love You is het even lastig. Ik ben tevreden als ik dat niveau opnieuw evenaar.”

Kun je er al van leven?
“Ik woon nog bij mijn ouders dus dat is prima. Maar ik moet het echt van mijn boekingen hebben.”

Wat is je tofste boeking?
“Dat is een hele goede. Vorige maand in Peru was heel gaaf! Toen ik daar aankwam stonden er aan de kant mensen die mij kennen. Die bekendheid heb ik hier nog niet bereikt. De muziek is helemaal nieuw voor hen. Ze waren heel enthousiast. Dat is heel leuk om mee te maken.”

Heb je veel boekingen?
“Binnenkort start het festivalseizoen en dan heb ik het op zijn drukst drie à vier boekingen per maand. We zitten nu nog in de opstartfase. De muziek ligt er en dan is het verder kijken van wat je met boekingen wil en kan. Ik wil zoveel mogelijk muziek uitbrengen en gaan kijken naar lopende boekingen. Vanuit Spinnin’ heb ik een heel team. Dat was in het begin behoorlijk wennen, maar het is echt nodig. Een eigen manager, socialmediamanager en een brandmanager die kijkt naar hoe je logo vetter kan, je kledingstijl, sponsors en wie je bent als persoon. Veel mensen denken dat het alleen je muziek is, maar er komt veel meer bij kijken. Je bent als dj een merk.”

Ben je veranderd tussen nu en een jaar geleden?
“Ik sta steviger in mijn schoenen. Ik ben elke dag bezig om me te ontwikkelen. In mijn eentje ging ik voor een bliksembezoek van vier dagen naar LA om een videoclip op te nemen. Dat doe je normaal gesproken niet. Het was supervet! De crew was leuk en stelde mij op mijn gemak. Heel gaaf.”

Heb je ook dj-vrienden?
“Ik heb een klein, leuk vriendengroepje. Ik heb wel gemerkt dat er mensen zijn die van je succes wat willen mee pikken. Qua dj-vrienden ben ik bevriend met Mike (Williams), Max (Dante Klein) en Melle (Mesto). Ik kom veel dj’s tegen op zo’n schrijverskamp. Aan contacten heb je veel in deze wereld. Ik heb voor dj’s veel respect en neem er ook een voorbeeld aan, zoals aan Mike. Ik ken hem al vanaf dat we baby’s waren. Het is mooi om te zien hoe hij het allemaal geflikt heeft, van hem heb ik veel geleerd. Hij begon acht maanden eerder en speelde al piano vanaf zijn vierde. Door hem heb ik gezien hoe het hele proces gaat en hij leerde me muzikale oplossingen.”

Wat zijn jouw toekomstplannen? “Mijn grote droom is om op het Ultra Music Festival in Miami en Tommorowland te staan! Wat eraan gaat komen: ik wil een mix maken tussen club- en radiomuziek, zoals Let Me Love You en samenwerken met The Chainsmokers, die doen het creatief gezien nu goed. Maar het is haalbaarder om samen te werken met Mike, Lucas & Steve. Het liefst blijf ik mijn hele leven lekker met muziek bezig of dat nou aan de voor- of achterkant is.”

Als mooie afsluiter heeft Damian nog een tip voor ‘jonge gasten’ die ook dromen van een dj-carrière. “Maak muziek die je leuk vindt en niet omdat het populair is. Doe je eigen ding, wees creatief en durf!”

Beeld: Damian Bast en Spinnin’ Records

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie