Pinkpop

Pinkpop’s oorsprong

3 min read

Grote podia, roze hoeden, veel bier en swingende mensen, dat is Pinkpop in een notendop. Wat kleinschalig begon, is inmiddels uitgegroeid tot een festival waar jaarlijks duizenden pinken de lucht ingaan. Van 3 t/m 5 juni is het tijd voor de 48e editie, maar eerst kijken we nog even naar hoe het succes van Pinkpop begon.

De appel valt niet ver van… Pinkpop
In 1969 komt de voorloper van Pinkpop: Pinknick. Journalist Wim Wennekens schrijft in die tijd voor de jongerenpagina ‘NU’ in De Nieuwe Limburger. Op deze pagina klaagt hij erover dat er nooit wat te beleven is in Limburg. Directeur Hans van Beers van het jongerencentrum Trajectum is het met hem eens. Ze besluiten om dit te veranderen door busreizen te organiseren naar optredens van popgroepen in West-Nederland.

Vervolgens wordt Wim benaderd door de eigenaar van de Limburgse camping Gulperberg Panorama met de vraag of hij op dat terrein een talentenjacht wil organiseren voor op Tweede Pinksterdag, daar past hij voor. Wim en Hans voelen meer voor een popfestival. Op Tweede Pinksterdag 1969 organiseren zij het festival: Pinknick. Het heet zo vanwege Pinksteren en VPRO’s Piknik, een programma uit de seventies waarin er telkens live popmuziek werd uitgezonden op televisie. Tijdens Pinknick waren er optredens van rockgroep Brainbox en hippie Armand, die bekend stond om zijn gebruik van cannabis en zijn maatschappijkritische teksten. Verder waren er alleen Limburgse bands als The Sharons en Relax (Google het vooral). Ze probeerden bezoekers te lokken door te adverteren met gratis appels en een varken aan het spit. Het festival was toen nog gratis.

Amateuristisch
Jan Smeets (werkte samen met Hans bij een jongerencentrum en is nu de directeur van Pinkpop) en Frits van Reysen wilden de toen bekende artiest Melanie naar Nederland halen voor een optreden, dat ging niet door omdat ze ziek was. Als alternatief keert op 18 mei 1970 het festival terug, dit keer op een sportpark in Geleen en onder de naam Pinkpop. Dat verwijst naar Pinksteren en popmuziek. 10.000 bezoekers betaalden twee en een halve gulden om te kijken naar optredens van onder andere George Baker Selection en The Golden Earring. De eerste editie is nog amateuristisch zo zijn er slechts een paar speakers. Uiteindelijk stelt The Golden Earring haar apparatuur beschikbaar voor de hele dag. Vanaf dan keert dit spektakel jaarlijks terug met Pinksteren. Eerst op een dag en later op drie dagen. Bezoekers konden er nog niet slapen, maar vanaf 1976 is er een speciale festivalcamping.

Van flop tot hit
Van 1976 tot 1982 is Pinkpop steeds uitverkocht met zo’n 50.000 bezoekers per jaar. Daarna krijgt het festival concurrentie van de concerten in stadions. In 1985 bereikt Pinkpop haar dieptepunt: het bezoekersaantal zakt naar 15.000. In 1986 brengt een samenwerking met Leon Ramakers van Mojo Concerts verandering hierin. Majo Concerts bepaalt voortaan de programmering. Er komt een andere koers: de concerten zijn voortaan in Landgraaf en de muziek wordt moderner. Mojo Concerts regelen The Cure. Dat is een succes. De bezoekersaantallen schieten weer omhoog. Voortaan regelt Mojo Concerts de programmering.

Pinkpop bemachtigt in 1990 een plaats in het Guinness World Records Book als het enige openluchtfestival dat jaarlijks terugkeert. Vanaf 1993 wordt het aantal acts uitgebreid van tien naar dertig. Tijdens het 25-jarig jubileum zijn er 72.000 bezoekers, waarvan er 25.000 kamperen. Het festival raakt meerdere malen op rij uitverkocht en ook de podiums worden uitgebreid. Door de jaren heen heeft het festival al heel wat namen weten te strikken, zoals Lenny Kravitz, Red Hot Chilli Pepers, Gavin DeGraw, Kings of Leon en Anouk. In 2014 was het bezoekersrecord: 134.000 bezoekers. Vorig jaar waren er 116.750 bezoekers. Nog even en dan stelen Kings of Leon, Sean Paul, Justin Bieber en Martin Garrix er de show.

Beeld: Chynna Jansen

Wat is jouw mooiste herinnering aan Pinkpop?

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie