Street art

Street art in… Amsterdam #1

3 min read

Een dagje Amsterdam hoeft niet veel geld te kosten. Zeker niet als je ervoor kiest om tijdens een wandeling of fietstocht te genieten van openbare street art.

Dom, lomp en famous
Tegenwoordig willen steeds meer mensen beroemd worden en het liefst zonder al teveel moeite. In 2013 maakten kunstenaars Rinus en Jurriaan van Hall als verwijzing hiernaar Wake me up when I’am famous.

Adres: Frans Halsstraat 64

If u seek Amy
De 21-jarige Judith de Leeuw maakte in mei 2016 deze street art van Amy Winehouse. Ze vindt haar muziek geweldig, maar dat is niet de reden voor dit kunstwerk. Ze had het met haar vrienden steeds over hoe Amy was en haar levensloop. Uiteindelijk gingen het gesprek over Amy’s mentale beperkingen en hoe daardoor haar kwaliteiten beter naar voren kwamen. Op datzelfde moment deed Judith onderzoek naar het verband tussen creativiteit en mentale onstabiliteit. Het fascineerde haar.

Na een tijdje zat Judith in een café aan de Vijzelgracht om tot rust te komen, toevallig vlakbij een foto van Amy. De barman zette ook nog eens het nummer Back To Black op. Judith had het in die tijd moeilijk om over een jongen heen te komen. Haar tas zat vol met spuitbussen van het merk MTN black. Daarvoor gebruikte ze met hem andere spuitbussen. De tekst naast het portret ‘You go back to her, and I go back to MTN black’ verwijst hierna. De volgende dag besloot ze om toestemming te vragen om het kunstwerk te maken op de muur naast Croissanterie Le Mortier, de eigenaren waren gelijk enthousiast. Judith vond het maar niets hoe mensen Amy portretteerden met een glimlach, ze wilde een realistisch beeld creëren.

Adres: Fokke Simonszstraat

D*Face
De Londense kunstenaar D*Face – ook wel Dean Stockton – maakte in samenwerking met Vroom &Varossieau in 2016 deze street art voor The Student Hotel Amsterdam. Hij liet zich inspireren door de Amerikaanse pop-artkunstenaar Roy Lichtenstein. Zijn doel is om te laten zien dat je altijd verder moet kijken naar wat jou en je omgeving bezighoudt, in plaats van naar de beelden die we uit de media krijgen over materialisme en beroemd zijn. In D*Face zijn werken zie je soortgelijke beeldspraken uit de comics van de jaren vijftig, altijd met een duistere twist. Zo ook bij dit kunstwerk met de tekst ‘I feel so incomplete’, geïnspireerd op vrouwelijke comics.

Adres: Wibautstraat 129 (Om de hoek bij Het Parooltheater)

Kunststraat
Hugo Kaagman ergerde zich al twintig jaar aan de slordige graffiti in zijn straat. De straat moest prettiger worden! Hij besloot om de gemeente om toestemming voor mooie street art van zijn hand. Aangezien hij al veertig jaar graffiti-artiest is kreeg hij die en in het kader van tijdelijke kunstprojecten. In 2014 werd de Hemonylaan vernieuwd. De street art verwijst naar periodes uit Hugo’s leven.

De zebraprint is gebaseerd op de tijd dat Hugo in een kraakpand woonde aan de Sarphatistraat, hiervoor bespoot hij het hele pand met zebrapatronen, het werd het Zebrahuis. In 1977 – in de punktijd –  begon hij met provoceren gericht op de actualiteit. De uitspraken als No future op het Delfts blauwe rolluik verwijzen hiernaar. In 1990 onderzocht Hugo de Nederlandse identiteit en verdiepte hij zich in Delfts blauw. Sindsdien is het zijn handelsmerk. Hij had een atelier bij Station Rai waarvoor hij vaak teksten voor het raam hing, om de aandacht van voorbijgangers te trekken.

Hugo’s reizen zijn ook een inspiratiebron. Hij ging schilderen in China en Japan, vandaar de Aziatische muur naast een Chinees restaurant. Op de muur staan teksten als saté en sambal en een beeld van MAO. Hugo ziet het verschil tussen de culturen niet, Aziatische toeristen wel, die lachen erom. Vanwege zijn reizen naar Noord-Afrika, een Afghaanse buurtbewoonster en zijn liefde voor Islamitische decoratie is er een muur met oosterse patronen.

Adres: Hemonylaan

Welke street art vind jij tof?

Comments

comments

About Rosa Lee

Schrijven is een grote passie van mij. In mijn vrije tijd ga ik graag naar foto-exposities, de stad of bioscoop. Ik ben vrolijk, nieuwsgierig, nauwkeurig en een doorzetter. Kortom, ik ben er klaar voor om van mijn cultuurblog een succes te maken!

Geef een reactie